Oświadczenie Rubau Polska w sprawie wypowiedzenia umów z GDDKiA

18.05.2019, 00:32aktualizacja: 18.05.2019, 00:32

W środę, 15-go maja 2019 r., Wykonawca Rubau Polska wypowiedział dwie umowy z GDDKiA (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad) dotyczące realizacji odcinków tras S61 oraz S7, obie w systemie „projektuj i buduj”, z powodu naruszenia warunków kontraktów przez inwestora, jak również z innych powodów zgodnych z polskim prawem cywilnym i gospodarczym.

Pierwsza umowa to projekt i budowa drogi ekspresowej S61 Ostrów Mazowiecka – Szczuczyn, odcinek: węzeł "Podborze" (z węzłem) - węzeł "Śniadowo" (bez węzła), na długości około 19,463 km [S61] + 3,0 km [S8] + 3,57 km [klasy G].", która została podpisana z GDDKiA 30 stycznia 2018 r., o wartości 479 116 813.03 zł brutto i terminem realizacji 31 miesięcy z wyłączeniem okresów zimowych.

Druga umowa składa się projektu i budowy południowego wylotu z Warszawy drogi ekspresowej S7 od węzła Lotnisko na Południowej Obwodnicy Warszawy do obwodnicy Grójca - Odcinek „A” od węzła „Lotnisko” (bez węzła) do węzła „Lesznowola” (z węzłem) – długość odcinka ok. 6,6 km., która została podpisana z GDDKiA w dniu 17 sierpnia 2017 r., w wysokości 221 395 096.61 zł brutto i terminem 34 miesiące z wyłączeniem okresów zimowych.

Wykonawca Rubau Polska wypełniał swoje zobowiązania umowne, a także działając w zakresie swoich uprawnień wynikających z podpisanych umów wielokrotnie wskazywał na uchybienia i zaniechania ze strony inwestora.

Jednak ze względu na powtarzające się istotne naruszenia warunków ze strony zamawiającego, których nie można przypisać wykonawcy, jak również obstrukcyjnego działania inwestora w kwestii powołania Komisji Rozjemstwa w sporach przewidzianej w warunkach kontraktowych, a także z udowodnionych innych powodów technicznych, prawnych i kontraktowych Rubau Polska przystąpiła do rozwiązania umów z pełnym poszanowaniem warunków umownych i prawnych oraz mających zastosowanie przepisów.

Wykonawca Rubau Polska jest obecny na polskim rynku od 2011 roku, od tego czasu zrealizował wiele ważnych dla infrastruktury publicznej projektów w całym kraju, współpracując zarówno z Samorządami Lokalnymi jak i największymi Zleceniodawcami zamówień publicznych, takich jak PKP PLK czy GDDKiA.

Data publikacji 18.05.2019, 00:32
Źródło informacji MSLGROUP