PAGED SA ustanowienie zastawu na aktywach o znacznej wartości jednostki zależnej

26.11.2014, 23:06aktualizacja: 26.11.2014, 23:06

Raport bieżący 58/2014

Zarząd "Paged" Spółki Akcyjnej informuje, że do spółki Europa Systems SPV Sp. z o.o. z siedzibą w Żabowie (zwanej dalej "Zastawcą"), będącej jednostką w 100% zależną od "Paged" S.A., wpłynęło postanowienie Sądu Rejonowego Szczecin-Centrum w Szczecinie Wydział XIV Gospodarczy - Rejestru Zastawów z dnia 31 października 2014 r., dotyczące wpisu zastawu na składnikach majątkowych Zastawcy wraz z zaświadczeniem o dokonanym w dniu 31 października 2014 r. wpisie tego zastawu w Rejestrze Zastawów. Zastaw został wpisany do Rejestru Zastawów pod numerem 2421882.

Zastaw został ustanowiony na mocy Umowy zastawów finansowych oraz zastawów rejestrowych na udziałach w Europa Systems Sp. z o.o. zawartej w dniu 17 września 2014 r. pomiędzy Zastawcą a ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach (zwaną dalej "Zastawnikiem"), w celu zabezpieczenia wszelkich wierzytelności pieniężnych Zastawnika wobec Zastawcy, wynikających z umowy kredytowej z dnia 18 sierpnia 2014 r. (w umowie kredytowej Zastawnik zgodził się udzielić Zastawcy kredytu akwizycyjnego w maksymalnej wysokości 55.000.000 PLN na sfinansowanie nabycia udziałów w spółce Europa Systems Sp. z o.o. z siedzibą w Żabowie, stanowiących 70% udziału w kapitale zakładowym oraz uprawniających do 70% głosów na Zgromadzeniu Wspólników tej spółki).

Przedmiotem zastawu rejestrowego było 840 udziałów w spółce Europa Systems Sp. z o.o. z siedzibą w Żabowie (jednostka w 70% zależna od Zastawcy), o łącznej wartości nominalnej 42.000 PLN, reprezentujących łącznie 42,00% kapitału zakładowego Europa Systems Sp. z o.o., uprawniających do 42,00% głosów na zgromadzeniu wspólników Europa Systems Sp. z o.o., i zabezpiecza Zabezpieczoną Wierzytelność do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 20.000.000,00 EUR.

Udziały stanowią lokatę długoterminową Zastawcy.

Wartość ewidencyjna (księgowa netto) ww. udziałów w księgach rachunkowych Zastawcy na dzień 31 października 2014 r. r. wynosiła 66,5 mln PLN.

Pomiędzy "Paged" S.A. (lub Zastawcą) i osobami zarządzającymi lub nadzorującymi "Paged" S.A. (lub Zastawcą) a Zastawnikiem i osobami zarządzającymi Zastawnikiem, nie występują żadne powiązania.

Aktywa (aktywa finansowe Zastawcy, będące przedmiotem zastawu) zostały uznane za aktywa znacznej wartości, gdyż mają łączną wartość większą niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 1.000.000 euro, przeliczonej według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski, obowiązującego w dniu powstania obowiązku informacyjnego.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/