PAIH: Bełchatów partnerem Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (komunikat)

05.03.2018, 17:48aktualizacja: 05.03.2018, 17:48

- PAIH informuje:

Bełchatów dołącza do miast partnerskich Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH). 5 marca wiceprezes Agencji Krzysztof Senger oraz prezydent Bełchatowa Mariola Czechowska podpisali porozumienie o obustronnej współpracy, która przynieść ma miastu nowych inwestorów.

Nawiązana między PAIH a Bełchatowem współpraca skoncentrowana jest na promocji gospodarczej miasta oraz zwiększeniu jego szans na pozyskanie nowych projektów inwestycyjnych. W ramach porozumienia podejmowane będą wspólne działania mające na celu profesjonalne przygotowanie miasta do pozyskiwania i obsługi inwestorów zagranicznych. PAIH będzie m.in. szkolił przedstawicieli Bełchatowa z tego, jak skutecznie przygotować oferty inwestycyjne, gromadzić i udzielać informacji gospodarczych, a także tworzyć i zarządzać bazami danych dotyczącymi gospodarki miasta.

Bełchatów to już 59. miasto prezydenckie, z którym Polska Agencja Inwestycji i Handlu Agencja podpisała porozumienie. PAIH współpracuje także z Agencją Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej oraz Bydgoską Agencją Rozwoju Regionalnego.

Bełchatów położony jest w centrum Polski, przy ważnych szlakach komunikacyjnych, nieopodal portów lotniczych, co czyni je atrakcyjnym partnerem do rozwoju projektów logistycznych, usługowych jak i produkcyjnych. Tradycyjnie kojarzone z energetyką, dziś miasto to staje się miejscem rozwoju zaawansowanej technologicznie produkcji. Bełchatów rozwija kompetencje w obszarze elektronicznym, dzięki przyciągnięciu azjatyckiego inwestora z tego sektora. W mieście działa również technikum o specjalizacji mechatronika, a także Centrum Kształcenia Praktycznego, gotowe do edukowania w wybranym wspólnie z inwestorem kierunku, w ramach klas patronackich. Bełchatów to miasto młode, aż 86 proc. mieszkańców to ludzie w wieku przed i produkcyjnym. Na terenie miasta działa Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna, a rejon wyróżnia się brakiem zagrożeń powodowanych klęskami żywiołowymi. (PAIH/ Bełchatów)

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ tnt/ mkr/

Data publikacji 05.03.2018, 17:48