PAMAPOL SA (30/2017) Przystąpienie do realizacji projektu Centrum badawczo-rozwojowe dań gotowych wysokiej jakości

12.12.2017, 21:47aktualizacja: 12.12.2017, 21:47

Raport bieżący 30/2017

Zarząd PAMAPOL S.A. (Emitent) informuje, że w dniu 12 grudnia 2017 r. po uzyskaniu zgody Rady Nadzorczej doszło do podpisania pomiędzy Emitentem a Ministrem Rozwoju i Finansów umowy o dofinansowanie projektu Centrum badawczo-rozwojowe dań gotowych wysokiej jakości (Projekt) w ramach działania 2.1 Wsparcie inwestycji w Infrastrukturę B+R przedsiębiorstw Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (Umowa).

Całkowity koszt netto realizacji Projektu wynosi 16 mln zł, a kwota przyznanego dofinansowania wynosi odpowiednio 4,5 mln zł, co stanowi 35% kwoty wydatków kwalifikowanych. Emitent jest obowiązany do zapewnienia sfinansowania wydatków niekwalifikowalnych niezbędnych dla realizacji Projektu we własnym zakresie, z innych źródeł niż źródła publiczne.

Dofinansowanie przekazywane będzie w formie refundacji poniesionych wydatków kwalifikowanych.

Do dnia 7 września 2018 r. Emitent zobowiązany jest do złożenia do Ministra Rozwoju i Finansów prawomocnej decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia oraz prawomocnego pozwolenia na budowę albo dokumentów potwierdzających, że nie jest wymagane ich uzyskanie.

Okres kwalifikowalności wydatków rozpoczyna się w dniu 1 października 2018 r. i kończy się w dniu złożenia wniosku o płatność końcową, tj. 31 grudnia 2019 r.

Emitent zobowiązany jest do zapewnienia trwałości Projektu przez okres 5 lat od dnia zakończenia realizacji Projektu.

Umowa zawiera standardowe dla tego typu umów możliwości wstrzymania wypłaty dofinansowania lub wypowiedzenia Umowy. W określonych przypadkach wypowiedzenia Umowy, Emitent zobowiązany jest do zwrotu całości otrzymanego dofinansowania w terminie 14 dni od dnia doręczenia wezwania wraz z odsetkami.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

W celu zabezpieczenia prawidłowej realizacji Umowy Emitent ustanowił zabezpieczenie w formie weksla in blanco.

Realizacja Projektu uzasadniona jest koniecznością ciągłego podnoszenia poziomu konkurencyjności produktów Emitenta i Grupy Kapitałowej PAMAPOL zarówno na rynku krajowym, jak i rynkach zagranicznych. Jednym z celów nowego centrum badawczo-rozwojowego będzie opracowanie gamy nowych produktów, opartych na innowacyjnych recepturach, które wpasują się w przyszłe trendy obowiązujące dla tego rodzaju produktów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz