PATENTUS SA Ustanowienie zastawu rejestrowego na środkach trwałych.

29.01.2016, 10:57aktualizacja: 29.01.2016, 10:57

Raport bieżący 3/2016

Działając na podstawie § 5 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim Zarząd PATENTUS S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 28.01.2016 r. powziął informację, iż Sąd Rejonowy Katowice - Wschód w Katowicach IX Wydział Gospodarczy - Rejestru Zastawów w dniu 18.01.2016 roku dokonał wpisu do rejestru zastawów zastawu rejestrowego zbioru maszyn: freazarcka Correa Diana 20; tokarka Poręba TR135/4m; frezarka Heller BEA3; frezarka Frejoth International ACM3000; maszyna pomiarowa Zeiss Accura; suwnica Famak Kluczbork; oczyszczarka MBJ S.C. R0A-8; przecinarka plazmowa AJAN SHP 260; walce AK BEND AWK20/30; obrabiarka Wotan Werke GmbH Dusseldorf; komora lakiernicza Yoki Star YS 8/E na łączną wartość najwyższej sumy zabezpieczenia 4.497.139,41 PLN.

Wpis w rejestrze zastawów związany jest z podpisaniem pomiędzy Spółką a Bankiem Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjną z siedzibą w Warszawie w dniu 08.12.2015 roku aneksu do umowy eFinancing o finansowanie dostawców nr 85/eF/KR/2013 z dnia 12.04.2013 roku wraz z późniejszymi zmianami oraz zawarciu w dniu 08.12.2015 roku umów zastawniczych na w/w maszyny.

Aneks nr 18 wprowadził następujące zmiany: okres obowiązywania limitu finansowania: do dnia 30 listopada 2016 roku; ostateczny termin spłaty wierzytelności finansowych przez Bank na mocy niniejszej umowy nie może przekroczyć 28 lutego 2017 roku oraz zabezpieczenie realizacji umowy są: pełnomocnictwo do dysponowania środkami na rachunku prowadzonego w Banku; weksel in blanco wraz z deklaracją wekslową; zastaw rejestrowy na środku trwałym - frezarce Correa Diana 20; zastaw rejestrowy na środku trwałym - tokarce Poręba TR135/4m; zastaw rejestrowy na środku trwałym -frezarce Heller BEA3; zastaw rejestrowy na środku trwałym - frezarce Frejoth Internationam ACM3000; zastaw rejestrowy na środku trwałym - maszynie pomiarowej Zeiss Accura; zastaw rejestrowy na środku trwałym - suwnicy Famak Kluczbork; zastaw rejestrowy na środku trwałym - oczyszczarce MBJ S.C. R0A-8; zastaw rejestrowy na środku trwałym - przecinarce plazmowej AJAN SHP 260; zastaw rejestrowy na środku trwałym - walcach AK BEND AWK20/30; zastaw rejestrowy na środku trwałym - obrabiarce Wotan Werke GmbH Dusseldorf; zastaw rejestrowy na środku trwałym - komorze lakierniczej Yoki Star YS8/E; przelew na rzecz banku praw z umowy ubezpieczenia środków trwałych opisanych powyżej. Pozostałe zapisy umowy pozostają bez zmian.

Według wiedzy Spółki pomiędzy Spółką i osobami zarządzającymi oraz nadzorującymi Spółkę a Bankiem, na rzecz którego ustanowiony został zastaw, nie istnieją żadne powiązania.

Wartość ustanowionych zastawów rejestrowych przekracza równowartość kwoty 1.000.000 euro, przeliczonej według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski w dniu powstania obowiązku informacyjnego.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz