PATENTUS SA Zawarcie znaczącej umowy.

15.03.2016, 14:07aktualizacja: 15.03.2016, 14:07

Raport bieżący 5/2016

Zgodnie z §5 ust.1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, Zarząd PATENTUS S.A. informuje, iż w dniu 15.03.2016 roku wpłynęła podpisana umowa zawarta z Jastrzębską Spółką Węglową S.A. z siedzibą w Jastrzębiu Zdroju umowy PAT 16.010-01 zawartej w dniu 11.03.2016 roku na łączna wartość 11 047 286,91 PLN plus VAT.

- Przedmiotem umowy jest: świadczenie serwisu technicznego oraz dostawa części zamiennych, podzespołów i zespołów dla maszyn i urządzeń produkcji PATENTUS S.A. dla Zakładów JSW S.A.

Przedmiot umowy obejmuje serwis techniczny oraz dostawę części zamiennych, podzespołów i zespołów dla maszyn: przenośnik zgrzebłowy ścianowy PAT-E300, PAT-E260, PATENTUS PAT-E260; przenośnik zgrzebłowy podścianowy: PAT-200, PAT-200/M, PAT-200 w.II, PAT-200 z UKP1; przenośnik zgrzebłowy odstawczy: PATENTUS PAT-202, PAT-205,PAT-200, PAT-06/620/E180, PAT-06440/E180, przenośnik taśmowy: PPT-1000, PPT-1000/M, PPT-1200; platformy transportowe: PT-18, PTS-18, PTS-26, PTS-18W; kruszarka dynamiczna PAT/WB-1300; hydrauliczny wywrót wozów kopalnianych.

- Termin realizacji: 24 miesiące od daty zawarcia umowy, wg potrzeb poszczególnych zakładów JSW lecz nie dłużej niż do wyczerpania kwoty umowy;

- Gwarancja: wykonawca udzieli gwarancji: na usługę (robociznę) - 3 miesiące; na wymienione/dostarczone części, podzespoły, zespoły fabrycznie nowe: 12 miesięcy; na wymienione/ dostarczone zespoły i podzespoły poremontowe: 6 miesięcy; gwarancja obejmuje awarie i usterki powstałe z powodu wad materiałowych, wadliwego wykonania dostarczonych części zamiennych, podzespołów, zespołów oraz wadliwego wykonania usługi serwisowej; gwarancja nie obejmuje materiałów eksploatacyjnych / z wyłączeniem wad materiałowych/ takich jak: wyrzutniki, płyty wyrzutnikowe, ślizgi wymienne, bijaki, paski napędowe, segmenty zgarniające zgarniaczy systemowych, o-ringi, oleje, smary, itp.

- Kary umowne:

 Zamawiający może obciążyć Wykonawcę karą umowną w wysokości 1% ceny brutto danego zlecenia/ zamówienia jednak nie mniej niż 300 PLN za każdy dzień opóźnienia ponad ustalony termin realizacji/ dostawy;

 Zamawiający może obciążyć Wykonawcę karą umowną w wysokości 1% ceny brutto danego zlecenia jednak nie mniej niż 300 PLN za każdy dzień opóźnienia w stosunku do uzgodnionego terminu usunięcia stwierdzonych usterek w przedmiocie umowy;

 Zamawiający może obciążyć Wykonawcę karą umowną w wysokości 0,1% ceny brutto danego zlecenia jednak nie mniej niż 100 PLN za każdą godzinę opóźnienia w stosunku do czasu przystąpienia do usunięcia awarii;

 Wykonawca zapłaci Zamawiającemu 10% ceny brutto umowy w przypadku odstąpienia od umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy;

 Zapłata kar umownych nie zwalnia Wykonawcy z realizacji przedmiotu umowy;

 Zamawiający może rozwiązać umowę w trybie natychmiastowym w przypadku znacznego naruszenia przez Wykonawcę przepisów Prawa geologicznego i górniczego, przepisów

BHP zagrażających bezpieczeństwu, życiu i zdrowiu pracowników oraz mieniu Zamawiającego lub niedotrzymania warunków umowy w zakresie rzeczowym. W tym przypadku zostanie naliczona kara umowna w stosunku do Wykonawcy w wysokości 10% ceny brutto umowy;

 Zapłata kar umownych nie wyłącza ewentualnych wzajemnych roszczeń odszkodowawczych na zasadach ogólnych Kc.

Na dzień dzisiejszy, tj. 15.03.2016r., kwota umów oraz zamówień otrzymanych od JSW wynosi: 9 540 173,09 PLN plus VAT.

Kryterium uznania ww. umów i zamówień za znaczące jest fakt, iż ich łączna wartość przekroczyła 10% wartości kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz