PBG SA (41/2016) Otrzymanie Zawiadomienia w trybie art. 69 ust. 1 pkt. 1 Ustawy o Ofercie.

15.11.2016, 21:04aktualizacja: 15.11.2016, 21:04

Raport bieżący 41/2016

Zarząd spółki PBG S.A. (dalej "PBG", "Spółka") informuje o otrzymaniu w dniu dzisiejszym Zawiadomienia w trybie art. 69 ust. 1 pkt. 1 Ustawy o Ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych oraz Zawiadomienia w trybie art. 19 ust. 1 Rozporządzenia MAR, złożonych przez Pana Jerzego Wiśniewskiego (dalej "Akcjonariusz"), w związku z zarejestrowaniem zmian kapitału zakładowego oraz Statutu PBG.

Zgodnie z Zawiadomieniem Akcjonariusz:

1)z mocy zawartego Układu objął 173 148 310 akcji PBG imiennych zwykłych serii H, o wartości nominalnej 0,02 PLN każda, w wyniku czego posiada obecnie 177 029 534 akcji zwykłych PBG, stanowiących 22,97 % w kapitale zakładowym Spółki;

2)w wyniku zarejestrowania przez Sąd zmian w Statucie Spółki, polegających na konwersji akcji serii A imiennych uprzywilejowanych co do głosu, jednocześnie po objęciu akcji, o czym mowa w pkt 1) powyżej, udział w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki wynosi 22,97% z 177 029 534 akcji posiadanych bezpośrednio oraz 177 032 813 akcji posiadanych wraz z małżonką, Panią Małgorzatą Wiśniewską;

Akcjonariusz przed wpisem do KRS zmian, o których mowa powyżej, posiadał bezpośrednio 3 735 054 akcji imiennych uprzywilejowanych co do głosu (z których posiadał 41,42% w ogólnej liczbie głosów oraz 26,13% w kapitale zakładowym) oraz 146 170 akcji zwykłych na okaziciela (z których posiadał 0,81% w ogólnej liczbie głosów oraz 1,02% w kapitale zakładowym), z których posiadał 47,77% w ogólnej liczbie głosów oraz 27,15% w kapitale zakładowym. Ponadto, przed zarejestrowaniem zmian, poprzez małżonkę, Panią Małgorzatę Wiśniewską, Akcjonariusz posiadał dodatkowo 3 279 akcji imiennych uprzywilejowanych co do głosu, stanowiących 0,02% w kapitale zakładowym Spółki, uprawniających do wykonywania 6 558 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, stanowiących 0,04% w ogólnej liczbie głosów. Tym samym łącznie Akcjonariusz posiadał wspólnie z małżonką akcje stanowiące 27,17% w kapitale zakładowym oraz 42,27% w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Akcjonariusz w Zawiadomieniu nie wykluczył dalszego zaangażowania w akcje spółki PBG SA.

Transakcja objęcia akcji imiennych serii H z mocy Układu zawartego przez PBG z Wierzycielami, miała miejsce poza systemem obrotu. Akcjonariusz objął 173 148 310 akcji w ramach konwersji wierzytelności na akcje. Cena objęcia akcji wyniosła 0,02 zł za akcję.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz