PBG SA W UPADŁOŚCI UKŁADOWEJ (22/2016) Zawarcie Porozumienia z KGHM.

11.08.2016, 13:40aktualizacja: 11.08.2016, 13:40

Raport bieżący 22/2016

Zarząd PBG S.A. w upadłości układowej (dalej "Spółka", "PBG") informuje o zawarciu w dniu 10 sierpnia 2016 roku, datowanego na dzień 5 sierpnia 2016 roku Porozumienia z KGHM Polska Miedź S.A. (dalej "KGHM"), dotyczącego roszczeń zgłoszonych przez KGHM w ramach zawezwań do prób ugodowych, w związku z umową z dnia 30 lipca 2010 roku na "Dostawę, montaż i uruchomienie 4 kotłów odzyskowych" (dalej "KO") (raport bieżący 41/2015 z dnia 7 października 2015 roku) oraz z umową z dnia 9 lipca 2010 roku na wykonanie, dostarczenie, montaż oraz rozruch czterech kompletnych Turbozespołów Gazowych (dalej "TG") (raport bieżący 49/2015 z dnia 21 listopada 2015 roku). Obie umowy realizowane były w ramach Inwestycji KGHM: Budowa bloku gazowo-parowego w Głogowie i Polkowicach.

Na mocy zawartego Porozumienia uznano:

1)roszczenie KGHM z tytułu KO do kwoty 2.631.540,00 zł;

2)roszczenie KGHM do pokrycia przez PBG kwoty w wysokości 80.000,00 EURO tytułem pokrycia kosztów usunięcia wady powstałej w ramach realizacji Umowy TG.

Porozumienie zawarte zostało pod warunkiem usunięcia przez PBG usterek na kontrakcie TG, w terminie do 31 grudnia 2016 roku.

Jednocześnie pozostawiono do negocjacji w terminie do 20 grudnia 2016 roku roszczenie KGHM z tytułu TG w kwocie 3.480.660,00 zł.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz