PBG SA W UPADŁOŚCI UKŁADOWEJ Odwołanie Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki, zwołanego na dzień 30 czerwca 2016 roku.

17.06.2016, 18:53aktualizacja: 17.06.2016, 18:53

Raport bieżący 13/2016

Zarząd PBG S.A. w upadłości układowej (dalej "Spółka") informuje o odwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia zwołanego przez Spółkę na dzień 30 czerwca 2016 roku, ogłoszeniem z dnia 3 czerwca 2016 roku, zawartym w raporcie bieżącym 10/2016 (dalej "Walne Zgromadzenie").

Powyższa decyzja Zarządu jest umotywowana koniecznością wyeliminowania wszelkich ryzyk związanych z ustaleniem listy akcjonariuszy uprawnionych do udziału w Walnym Zgromadzeniu.

Spółka konsekwentnie stoi na stanowisku, iż skutki układu w zakresie emisji akcji serii H, przeznaczonych do objęcia przez uprawnionych wierzycieli układowych, nastąpią wraz z wpisem do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego podwyższenia kapitału Spółki na podstawie Układu, dokonanego na mocy uchwały 22 z dnia 22 maja 2015 roku Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia PBG.

Podstawą decyzji Zarządu Spółki jest zasygnalizowane ryzyko odmiennej interpretacji przepisów ustawy Prawo upadłościowe i naprawcze w ten sposób, iż emisja oraz konwersja stają się skuteczne z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o zatwierdzeniu układu. Przyjmując takie stanowisko, zakres akcjonariuszy uprawnionych do udziału w Walnym Zgromadzeniu obejmowałby również akcjonariuszy obejmujących akcje serii H. Możliwy spór o listę uprawnionych akcjonariuszy mógłby skutkować nieważnością podjętych uchwał i ryzykiem niewywiązania się przez Spółkę z niektórych zobowiązań wynikających z dokumentacji restrukturyzacyjnej.

Zarząd Spółki, celem zapewnienia zgodności działań z przepisami prawa, uważa, iż zasadnym jest zwołanie kolejnego walnego zgromadzenia już po dokonaniu wpisu do rejestru skutków uprawomocnienia się postanowienia w sprawie zatwierdzenia układu.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz