PBG SA Złożenie w Sądzie Pozwu przeciwko podwykonawcy.

24.12.2014, 21:26aktualizacja: 24.12.2014, 21:26

Raport bieżący 29/2014

Zarząd PBG S.A. w upadłości układowej (dalej "Spółka", "PBG") informuje, że w dniu 23 grudnia 2014 roku Pełnomocnik, działając w imieniu Spółki oraz Syndyka masy upadłości Hydrobudowa Polska S.A. w upadłości likwidacyjnej, złożył w Sądzie Okręgowym w Warszawie, XXVI Wydział Gospodarczy Pozew przeciwko Imtech Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

Spółka Imtech Polska Sp. z o.o. (dalej "Imtech") jako podwykonawca, realizowała dla PBG jako członka Konsorcjum roboty budowalne ramach realizacji przez Konsorcjum umowy o roboty budowlane dotyczące budowy wielofunkcyjnego Stadionu Narodowego wraz z infrastrukturą towarzyszącą. Zakres robót zleconych Imtech obejmował roboty budowlane w zakresie wykonania instalacji sanitarnej oraz obiektów mechanicznych.

Wartość przedmiotu sporu określona została przez Powodów w kwocie 564.495.073,18 zł między innymi tytułem: niewykonania istotnej części zakresu przedmiotowego Umowy i wynikających z tego kosztów podwykonawstwa zastępczego oraz kar umownych z tytułu zwłoki w wykonaniu Umowy, kar umownych za zwłokę w usunięciu wad i usterek, kosztów poniesionych w związku z usuwaniem wad w formule podwykonawcy zastępczego oraz kar umownych za naruszenie przepisów BHP.

Zarząd PBG wyjaśnia, że kwota dochodzona pozwem została wyliczona w oparciu o postanowienia umowy zawartej pomiędzy stronami i jest oparta na rzetelnie przygotowanej dokumentacji dowodowej. Spółka nie jest w stanie na obecnym etapie ocenić, w jakim zakresie wniesione powództwo zostanie uwzględnione przez Sąd.

Podstawa prawna:

§5 ust.1 pkt. 8 Rozporządzenia w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych z dnia 19 lutego 2009r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz