PCF GROUP SA (8/2024) Podjęcie decyzji o zaniechaniu dalszych prac nad Projektem Dagger

05.04.2024, 19:36aktualizacja: 05.04.2024, 19:37

Raport bieżący 8/2024

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 22/2022 z dnia 1 października 2022 r., nr 3/2023 z dnia 31 stycznia 2023 r., nr 58/2023 z dnia 24 listopada 2023 r. oraz raportu bieżącego nr 59/2023 z dnia 28 listopada 2023 r., Zarząd spółki PCF Group S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, że w dniu 5 kwietnia 2024 r. podjął decyzję o zaniechaniu dalszych prac nad Projektem Dagger ("Projekt").

Zaniechanie prac nad Projektem jest wynikiem ponownego przeanalizowania planów rozwojowych projektów realizowanych przez Grupę PCF Group S.A. ("Grupa") i wprowadzenia zmian do tych planów w związku z niesatysfakcjonującymi wynikami ewaluacji zakresu i potencjału komerycjnego Projektu po zredefiniowaniu kierunku rozwoju gry, o których to pracach nad Projektem Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 59/2023 z dnia 28 listopada 2023 r.

Postanowienie o zaniechaniu dalszych prac skutkuje utworzeniem na dzień 31 grudnia 2023 r. odpisów aktualizujących w wysokości 100% wartości poniesionych nakładów na Projekt oraz spisaniem wartości nakładów poniesionych na Projekt z ksiąg rachunkowych Spółki w dniu podjęcia decyzji o zaniechaniu Projektu.

Dokonanie ww. odpisów wpłynie na:

- obniżenie jednostkowego wyniku finansowego za rok 2023 oraz obniżenie wartości aktywów trwałych prezentowanych w jednostkowym bilansie Spółki na dzień 31 grudnia 2023 r. o kwotę 79,9 mln zł, oraz

- obniżenie skonsolidowanego wyniku finansowego za rok 2023 oraz obniżenie wartości aktywów trwałych prezentowanych w skonsolidowanym bilansie Grupy na dzień 31 grudnia 2023 r. o kwotę 68,3 mln zł.

Utworzenie odpisów aktualizujących ma charakter jednorazowy i niepieniężny, i nie wpływa na wartość jednostkowego i skonsolidowanego wyniku EBITDA.

Prezentowane powyżej dane finansowe mają charakter szacunkowy i podlegają badaniu przez audytora, w związku z czym mogą ulec zmianie. Ostateczne wielkości odpisów dotyczących Projektu zostaną przedstawione w jednostkowym oraz skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za rok 2023, chyba że ich przedstawienie w terminie wcześniejszym będzie wymagane przepisami prawa.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz