PELION SA zawarcie umowy i aneksów do umów z BZ WBK Faktor Sp. z o.o.

14.05.2014, 19:10aktualizacja: 14.05.2014, 19:10

Raport bieżący 34/2014

Zarząd Pelion S.A. informuje, iż w okresie krótszym niż 12 miesięcy Spółki zależne Pelion S.A. zawarły z BZ WBK Faktor Sp. z o.o. Aneks do Umowy faktoringu (finansowanie dostaw - faktoring odwrotny wymagalnościowy), Aneks do Umowy faktoringu (finansowanie dostaw typu "Confirming"), Aneks do Umowy faktoringu (faktoring należności aptecznych bez przejęcia ryzyka) oraz Umowę faktoringu (finansowanie dostaw typu "Confirming").

W związku z tym Zarząd Pelion S.A. informuje, że do Spółki wpłynął Aneks do Umowy faktoringu (finansowanie dostaw typu "Confirming") z dnia 29 czerwca 2012 r. na kwotę 25 mln zł (słownie: dwadzieścia pięć milionów złotych) zawarty pomiędzy spółką zależną Pelion S.A. a BZ WBK Faktor Sp. z o.o., podpisany z dniem 5 marca 2014 r.. Na mocy Aneksu limit faktoringowy został zwiększony z 18 mln do 25 mln złotych. Aneks do Umowy faktoringu (finansowanie dostaw typu "Confirming") został zawarty bezterminowo i został poręczony przez Pelion S.A.

Aneksem o największej wartości jest Aneks do Umowy faktoringu (finansowanie dostaw - faktoring odwrotny wymagalnościowy) z dnia 23 czerwca 2010 r. na kwotę 40 mln zł (słownie: czterdzieści milionów złotych) zawarty pomiędzy Spółką zależną Pelion S.A. a BZ WBK Faktor Sp. z o.o., podpisany z dniem 15 listopada 2013 roku. Na mocy Aneksu limit nabycia przez Faktora wierzytelności spółki zależnej Pelion S.A. pozostał bez zmian. Aneks został poręczony przez Pelion S.A.

Aneksy do umów i Umowa zawierają zapisy nie odbiegające w sposób znaczący od zapisów typowych dla tego rodzaju produktów finansowych.

Kryterium uznania ww. umów za znaczące jest ich łączna wartość przekraczająca 10% kapitałów własnych Pelion S.A. uwzględniając sumę umów zawartych z danym podmiotem w okresie krótszym niż 12 miesięcy.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2009 r. Nr 33 poz. 259).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/