PETROLINVEST SA Wykreślenie warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego

05.12.2014, 23:13aktualizacja: 05.12.2014, 23:13

Raport bieżący 40/2014

Zarząd PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni ("Spółka"), w nawiązaniu do uchwały podjętej przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki w dniu 9 września 2014 roku, informuje, że Spółka w dniu dzisiejszym otrzymała postanowienie Sądu Rejonowego Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego o dokonaniu w dniu 28 listopada 2014 roku rejestracji zmiany Statutu Spółki poprzez wykreślenie całego § 8a Statutu Spółki, określającego wartość warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki.

Zgodnie z otrzymanym postanowieniem Sąd zarejestrował wykreślenie całego dotychczasowego § 8a Statutu Spółki w brzmieniu:

"§ 8a

1. Warunkowy kapitał zakładowy Spółki wynosi nie więcej niż 633.380.060 zł (słownie: sześćset trzydzieści trzy miliony trzysta osiemdziesiąt tysięcy sześćdziesiąt złotych) i dzieli się na nie więcej niż:

(a) 1.300.000 (milion trzysta tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii O o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda;

(b) 430.000 (czterysta trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii P o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda;

(c) 1.608.006 (jeden milion sześćset osiem tysięcy sześć) akcji zwykłych na okaziciela serii F o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda;

(d) 60.000.000 (sześćdziesiąt milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii G o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda.

2. Celem warunkowego kapitału, o którym mowa w § 8a ust. 1 pkt (a) powyżej, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii O posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 1 z dnia 31 lipca 2009 roku. Uprawnionymi do objęcia akcji serii O będą posiadacze warrantów subskrypcyjnych, o których mowa w zdaniu poprzedzającym. Prawo objęcia akcji serii O może być wykonane do dnia 30 kwietnia 2013 roku.

3. Celem warunkowego kapitału, o którym mowa w § 8a ust. 1 pkt (b) powyżej, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii P posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 2 z dnia 31 lipca 2009 roku. Uprawnionymi do objęcia akcji serii P będą posiadacze warrantów subskrypcyjnych, o których mowa w zdaniu poprzedzającym. Prawo objęcia akcji serii P może być wykonane do dnia 30 kwietnia 2013 roku.

4. Celem warunkowego kapitału, o którym mowa w § 8a ust. 1 pkt (c) powyżej, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii F posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 1 z dnia 26 listopada 2012 roku. Uprawnionymi do objęcia akcji serii F będą posiadacze warrantów subskrypcyjnych, o których mowa w zdaniu poprzedzającym. Prawo objęcia akcji serii F może być wykonane do dnia 31 grudnia 2016 roku.

5. Celem warunkowego kapitału, o którym mowa w § 8a ust. 1 pkt (d) powyżej, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii G posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 1 z dnia 3 kwietnia 2013 roku. Uprawnionymi do objęcia akcji serii G będą posiadacze warrantów subskrypcyjnych, o których mowa w zdaniu poprzedzającym. Prawo objęcia akcji serii G może być wykonane do dnia 31 grudnia 2017 roku."

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie w związku z § 5 ust. 1 pkt 9 oraz § 38 ust. 1 pkt 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi dom