PGE SA (25/2023) Zmiana terminu przekazania do eksploatacji bloków gazowo-parowych w PGE Gryfino 2050 sp. z o.o.

20.07.2023, 15:04aktualizacja: 20.07.2023, 15:06

Raport bieżący 25/2023

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 3/2020 z dnia 30 stycznia 2020 r., Zarząd PGE Polskiej Grupy Energetycznej S.A. ("PGE", "Spółka") informuje, że w dniu 20 lipca 2023 roku PGE Gryfino 2050 sp. z o.o. (spółka zależna PGE, "PGE Gryfino") zawarła aneks do umowy na budowę dwóch nowych bloków energetycznych w PGE Gryfino (do 30 września 2021 r. inwestycja prowadzona w ramach PGE GiEK S.A. Oddział Zespół Elektrowni Dolna Odra) realizowanej przez konsorcjum firm General Electric Global Services GmbH (lider Konsorcjum), General Electric International Inc. oraz Polimex Mostostal S.A. (łącznie "Wykonawca").

Zgodnie z zapisami aneksu, PGE Gryfino i Wykonawca ustalili, że termin przekazania do eksploatacji bloków gazowo-parowych zostaje przesunięty z 11 grudnia 2023 roku na dzień nie późniejszy niż 30 kwietnia 2024 roku.

Wydłużenie terminu realizacji umowy spowodowane jest wystąpieniem zdarzeń o charakterze siły wyższej, a Wykonawca wykazał PGE Gryfino ich wpływ na realizację zobowiązań kontraktowych i możliwość należytej realizacji kontraktu. Jednocześnie Zarząd Spółki zaznacza, że zmiana terminu realizacji umowy nie powoduje zmiany wynagrodzenia Wykonawcy.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz