PGE SA (26/2023) Uzyskanie decyzji o pozwoleniu na wznoszenie i wykorzystywanie sztucznych wysp, konstrukcji i urządzeń w polskich obszarach morskich dla przedsięwzięć polegających na budowie morskich farm wiatrowych

09.08.2023, 14:50aktualizacja: 09.08.2023, 14:51

Raport bieżący 26/2023

Zarząd PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. ("PGE", "Spółka") informuje, że dnia 9 sierpnia 2023 r. Spółka otrzymała decyzje Ministra Infrastruktury o udzieleniu pozwoleń w zakresie wznoszenia i wykorzystywania sztucznych wysp, konstrukcji i urządzeń w polskim obszarze morskim (wyłączna strefa ekonomiczna) ("Decyzje") oznaczonych jako:

- obszar 43.E.1 na potrzeby budowy morskiej farmy wiatrowej, o które wnioskowała PGE Baltica 4 sp. z o.o. PGE posiada 55,04% udziałów w PGE Baltica 4 sp. z o.o., a pozostałe 44,96 % udziałów należy do TAURON Polska Energia S.A. Moc planowanej morskiej farmy wiatrowej, jaka miałaby powstać na podstawie uzyskanego pozwolenia, wyniesie ok. 1 GW.

- obszar 44.E.1 na potrzeby budowy morskiej farmy wiatrowej, o które wnioskowała Elektrownia Wiatrowa Baltica 9 sp. z o.o. PGE posiada 100% udziałów w Elektrownia Wiatrowa Baltica 9 sp. z o.o. Moc planowanej morskiej farmy wiatrowej, jaka miałaby powstać na podstawie uzyskanego pozwolenia, wyniesie ok. 1 GW.

- obszar 60.E.3 na potrzeby budowy morskiej farmy wiatrowej, o które wnioskowała Elektrownia Wiatrowa Baltica 1 sp. z o.o. PGE posiada 100% udziałów w Elektrownia Wiatrowa Baltica 1 sp. z o.o. Moc planowanej morskiej farmy wiatrowej, jaka miałaby powstać na podstawie uzyskanego pozwolenia, wyniesie ok. 1,2 GW.

- obszar 60.E.4 na potrzeby budowy morskiej farmy wiatrowej, o które wnioskowała Elektrownia Wiatrowa Baltica 5 sp. z o.o. PGE posiada 66,19% udziałów w Elektrownia Wiatrowa Baltica 5 sp. z o.o., a pozostałe 33,81% udziałów należy do ENEA S.A. Moc planowanej morskiej farmy wiatrowej, jaka miałaby powstać na podstawie uzyskanego pozwolenia, wyniesie ok. 0,56 GW.

- obszar 45.E.1 na potrzeby budowy morskiej farmy wiatrowej, o które wnioskowała Elektrownia Wiatrowa Baltica 2 sp. z o.o. PGE posiada 50% udziałów w Elektrownia Wiatrowa Baltica 2 sp. z o.o., a pozostałe 50% należy do rsted. Moc planowanej morskiej farmy wiatrowej, jaka miałaby powstać na podstawie uzyskanego pozwolenia, wyniesie ok. 0,2 GW.

Łączna potencjalna moc wymienionych powyżej planowanych farm wiatrowych wyniesie ok. 3,9 GW.

Decyzje nie są ostateczne. W terminie 14 dni od dnia doręczenia Decyzji stronom postępowania przysługuje prawo skierowania wniosku do Ministra Infrastruktury o ponowne rozpatrzenie sprawy. Intencją Spółki jest poinformowanie w trybie kolejnych raportów bieżących jedynie o wystąpieniu okoliczności uniemożliwiających uzyskanie przez Decyzje przymiotu ostateczności.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz