PGE SA (33/2024) Informacja o zatwierdzeniu taryfy G na okres od 1 lipca 2024 r. do 31 grudnia 2025 r. dla spółki PGE Obrót i jej wpływie na wyniki finansowe

03.07.2024, 16:24aktualizacja: 04.07.2024, 12:16

Raport bieżący 33/2024

Zarząd PGE Polskiej Grupy Energetycznej S.A. ("PGE", "Spółka") informuje, że w dniu 28 czerwca 2024 r. Prezes Urzędu Regulacji Energetyki ("Prezes URE") zatwierdził cenę sprzedaży energii elektrycznej dla odbiorców w grupach taryfowych G na okres od 1 lipca 2024 r. do 31 grudnia 2025 r. dla spółki PGE Obrót S.A. (spółka zależna od PGE) na poziomie średnio 623 zł za MWh (cena bez podatku od towarów i usług oraz bez podatku akcyzowego). Zatwierdzona przez Prezesa URE cena sprzedaży energii elektrycznej jest istotnie niższa w stosunku do taryfy zatwierdzonej w grudniu 2023 r., która miała obowiązywać w całym 2024 r. i która skutkowała utworzeniem przez PGE Obrót S.A. rezerwy na umowy rodzące obciążenia (na podstawie MSR 37 Rezerwy, zobowiązania warunkowe i aktywa warunkowe) na dzień 31 grudnia 2023 r. (o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 43/2023 i w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Grupy PGE za rok 2023).

W związku z powyższym, po analizach opartych o prognozy dla całego okresu taryfowego 1 lipca 2024 - 31 grudnia 2025, Spółka informuje o braku konieczności zawiązania w PGE Obrót S.A. dodatkowej rezerwy na umowy rodzące obciążenia z zastrzeżeniem, że dla II półrocza 2024 r. szacowana jest strata na taryfie G w wysokości około 550 mln zł (ponad wysokość wskazanej wyżej rezerwy).

Powyższe szacunki oparte są na dotychczas zakontraktowanym przez PGE Obrót S.A. wolumenie i cenie energii elektrycznej dla odbiorców w grupach taryfowych G dla podanego wyżej okresu taryfowego oraz prognozach dotyczących przyszłej kontraktacji.

Spółka, wraz z audytorem, będzie analizowała wpływ powyższego zdarzenia na skonsolidowane wyniki Grupy PGE zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz