Pierwsza elektrownia w cyklu mieszanym (CCPP) Shanghai Electric uruchomiona w Bangladeszu

14.04.2020, 10:32aktualizacja: 14.04.2020, 10:32

Projekt obejmujący opatentowany generator chłodzony powietrzem zwiększy krajową produkcję elektryczności o 640 milionów kilowatogodzin rocznie.

SYLHET, Bangladesz, 14 kwietnia 2020 r. /PRNewswire/ -- Firma Shanghai Electric Group, wiodący producent i dostawca sprzętu generacji energii i przemysłowego, ogłosiła dziś, że jej pierwsza elektrownia w cyklu mieszanym (CCPP) w Bangladeszu została uruchomiona. Przekonwertowana z prostszej elektrowni z turbinami gazowymi o mocy 150 MW nowa elektrownia w cyklu mieszanym o mocy 225 MW w Sylhet ma systematycznie odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie energetyczne na wschodzie Bangladeszu.

Zmodernizowana technologia

Zmodernizowana technologia CCPP elektrowni pozwala na ograniczenie emisji przy jednoczesnym zapewnieniu większej wydajności termalnej. Wyposażona w generator chłodzony powietrzem GVPI o mocy 100 MW elektrownia została opracowana z myślą o działaniu przez cały cykl życia bez potrzeby dostosowywania czy dociskania laminowanego rdzenia. Jest to dużym osiągnięciem, biorąc pod uwagę zwiększenie mocy produkcyjnej elektrowni o 90 MW przy zmniejszeniu wymagań konserwacyjnych. Przez osiem lat przed modernizacją elektrownia zapewniła 8,19 miliarda kWh elektryczności w sieci energetycznej, a liczba ta ma zwiększać się teraz o 640 milionów kWh rocznie.

Wykorzystując opatentowaną technologię GVPI (Global Vacuum Pressure Impregnation) w generatorze chłodzonym powietrzem o mocy 100 MW, firma Shanghai Electric znacząco zwiększyła wydajność pierwotnego prostego cyklu elektrowni z 33 do 55%. Tak duży wzrost wydajności jest dowodem na kompleksowość portfolio produktów Shanghai Electric i solidność programu badań i rozwoju firmy.

Współpraca z Radą Rozwoju Energetycznego

Projekt modernizacji został podjęty w ramach współpracy regionalnej Rady Rozwoju Energetycznego i Shanghai Electric. Elektrownia jest czwartym projektem EPC firmy w Bangladeszu zainicjowanym w ramach Inicjatywy Pasa i Drogi. W 2010 r., po termalnej elektrowni Barapukuria, modernizacja prostej elektrowni w Sylhet stała się drugim projektem EPC opracowanym i zrealizowanym przez Shanghai Electric w kraju.

Do roku 2025 klasa średnia w Bangladeszu ma sięgnąć 34 milionów w 33 miastach, jak szacuje Boston Consulting Group. Ze względu na szybki rozwój gospodarczy i rosnącą klasę średnią zapotrzebowanie na elektryczność w kraju szybko rośnie i zgodnie z prognozami ma sięgnąć 80000 MW do roku 2040. Dodatkowe możliwości generacji energii mają usprawnić wzrost gospodarczy i przemysłowy kraju.

Projekt znacznie przyczyni się także do rozwoju społecznego regionu. Firma Shanghai Electric z zaangażowaniem inwestuje w regionie i zatrudnia pracowników z lokalnych społeczności. Połowa zespołu projektowego została zatrudniona lokalnie. Firma dała zatrudnienie niemal 500 pracownikom, a liczba ta ma wzrosnąć w szczytowym okresie budowy.

„Modernizacja generatora turbiny gazowej z prostych systemów z cyklem otwartym do cyklu łączonego wymaga odpowiednich umiejętności i specjalnych usług. Od 2002 r. nabyliśmy dużo doświadczenia w tym zakresie w ramach 5 projektów w Bangladeszu – skomentował Wang Yi, główny inżynier projektu w Sylhet. – Zawsze wyglądamy w przyszłość w celu przewidzenia potrzeb klienta i zwiększenia dostępności, niezawodności i wydajności przez dostosowane rozwiązania odpowiadające potrzebom różnych rynków regionalnych” – dodał inżynier.

O Shanghai Electric

Shanghai Electric Group Company Limited (SEHK:2727, SSE:601727) to przedsiębiorstwo zajmujące się projektowaniem, produkcją i sprzedażą sprzętu do generacji energii i sprzętu przemysłowego. Firma skupia się głównie na nowych źródłach energii, w tym produkcji i sprzedaży turbin wiatrowych i komponentów oraz sprzętu do elektrowni atomowych, wydajnej i czystej energii, w tym produkcji i sprzedaży sprzętu do energii termalnej i transmisji energii oraz sprzętu do dystrybucji, sprzętu przemysłowego, w tym produkcji i sprzedaży wind i silników, a także na nowoczesnych usługach, w tym wykonawstwie projektów budowlanych elektrowni termalnych oraz projektów transmisji i dystrybucji, a także angażuje się w innego typu działalność.

Powiązane łącza www.shanghai-electric.com

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1153915/Shanghai_Electric.jpg