Pierwsza Międzynarodowa Wystawa Kulturowa Krajów Szlaku Jedwabnego zakończona Deklaracją z Dunhuang

23.09.2016, 10:56aktualizacja: 23.09.2016, 10:56

LANZHOU, Chiny, 22 września 2016 r. /PRNewswire/ - Delegaci z krajów Szlaku Jedwabnego podpisali deklarację w Dunhuang na północnym zachodzie Chin o wspieraniu wymiany kulturowej pod koniec Międzynarodowej Wystawy Kulturowej Krajów Szlaku Jedwabnego.

Deklaracja z Dunhuang podkreśla różnorodność kulturalną, równość i włączanie wszystkich. Sygnatariusze wyrazili zgodę na ochronę spuścizny historycznej i kulturowej, wzmocnienie dialogu kulturowego na wszystkich poziomach oraz promowanie współpracy dziedziny kulturowej.

Według komitetu organizacyjnego podczas tejże dwudniowej wystawy podpisano 89 umów dotyczących branży kulturalnej, o łącznej wartości 108 miliardów yuanów (16 miliardów USD).

Chiński Minister Kultury Luo Shugang powiedział, że Deklaracja z Dunhuang oznacza powstanie nowego mechanizmu wymiany kulturalnej w ramach inicjatywy krajów Jedwabnego Szlaku. Poza tym prowincja Gansu, do której należy Dunhuang podpisała umowy o współpracy z Komisją ds. Kultury Parlamentu Europejskiego odnośnie inicjatywy Jedwabnego Szlaku oraz z rządem Tadżykistanu.

Źródło: Publicity Team of the Executive Committee for the Silk Road (Dunhuang) International Cultural Expo

Data publikacji 23.09.2016, 10:56
Źródło informacji PR Newswire