Piotrków Trybunalski: "Aktywna zebra" coraz bliżej

09.08.2021, 18:30aktualizacja: 09.08.2021, 18:32

Fot. UM Piotrków Trybunalski
Trzy firmy stanęły do przetargu na wykonanie aktywnego przejścia dla pieszych przy skrzyżowaniu Al. Piłsudskiego z ul. Dzielną. W Zarządzie Dróg i Utrzymania Miasta otwarto oferty na wykonanie inwestycji.

W Zarządzie Dróg i Utrzymania Miasta otwarto oferty złożone w przetargu na  wykonanie aktywnego przejścia dla pieszych przy skrzyżowaniu Al. Piłsudskiego z ul. Dzielną.

- Wszystkie propozycje mieszczą się w kwocie, którą mieliśmy zabezpieczoną na to zadanie. Teraz dokumenty zostaną sprawdzone pod względem formalnym i jeżeli będą spełniały wszystkie kryteria wyłoniony zostanie wykonawca – wyjaśniają pracownicy ZDiUM.

Na wykonanie prac zwycięska firma będzie miała 60 dni od daty podpisania umowy.

„Aktywne zebry”, które dodatkowo chronią bezpieczeństwo pieszych przechodzących przez jezdnię, po raz pierwszy w naszym mieście wykonano w 2018 roku, na przejściu przy wiadukcie PKP na Al. Piłsudskiego.

Rok później w ten sam sposób przebudowano „zebrę” przy skrzyżowaniu trasy W-Z z ul. Próchnika (w pobliżu ówczesnego Gimnazjum nr 4, dziś SP10). W ubiegłym roku powstały one w trzech miejscach, na których występuje duży ruch samochodowy i pieszy: na ul. Curie-Skłodowskiej (skrzyżowanie z ul. Leonarda, w pobliżu Mediateki), na ul. Łódzkiej (skrzyżowanie z ul. Gęsią), na ul. Dmowskiego (w okolicy ZSP nr 2 tzw. „Pioma”). W tym roku takie rozwiązanie zastosujemy przy skrzyżowaniu Al. Piłsudskiego z ul. Dzielną.

Budowa aktywnego przejścia polega na zamontowaniu w jezdni dwukolorowych diod, które zapalają się światłem przerywanym, w momencie kiedy pieszy zbliża się do przejścia. Dodatkowo na znaku pionowym informującym o przejściu dla pieszych pojawia się pulsacyjne światło pomarańczowe, przez co przejście jest jeszcze bardziej wyeksponowane i widoczne dla kierowców, szczególnie po zmroku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.08.2021, 18:30