PIVOT Fintech uzyskuje licencję Capital Markets Services od Urzędu Monetarnego Singapuru

25.03.2019, 11:50aktualizacja: 25.03.2019, 11:50

Licencja umożliwi uruchomienie opartych na sztucznej inteligencji usług z zakresu zarządzania majątkiem skierowanych bezpośrednio do klientów.

SINGAPUR--(BUSINESS WIRE)-- PIVOT Fintech Pte. Ltd. („PIVOT”), przedsiębiorstwo świadczące usługi z zakresu technologii cyfrowego zarządzania majątkiem, wspierane przez Pintec Technology Holdings Ltd. („PINTEC”; NASDAQ: PT) oraz Grupę FWD, ogłosiło w dniu dzisiejszym uzyskanie licencji Capital Markets Services („CMS”) udzielonej przez Urząd Monetarny Singapuru (ang. Monetary Authority of Singapore, MAS).

Udzielona PIVOT licencja CMS, która podlega opublikowanym w ostatnim czasie przez MAS wytycznym w kwestii świadczenia cyfrowych usług doradczych z dnia 8 października 2018 r., umożliwi spółce świadczenie opartych na sztucznej inteligencji usług inwestycyjnych na rzecz klientów detalicznych.

„Ten istotny krok wykonany w Singapurze stanowi dla PIVOT początek realizacji zamierzeń dotyczących dostarczenia innowacyjnych rozwiązań z zakresu zarządzania majątkiem na terenie południowo-wschodniej Azji” – powiedział dyrektor generalny Victor Lye, który opracował własnościową, opartą na gamifikacji analitykę profilowania ryzyka, wspierającą proces włączania finansowego.

PINTEC, będąc podstawowym udziałowcem PIVOT, posiada ugruntowaną technologię i wiedzę w obszarze usług z zakresu opartego na sztucznej inteligencji zarządzania pieniędzmi i alokacją aktywów globalnych na rzecz instytucji finansowych w obrębie niezwykle konkurencyjnego chińskiego rynku. Poprzez zintegrowanie własnościowej analityki profilowania ryzyka PIVOT oraz portalu wdrażania klientów z opartą na sztucznej inteligencji technologii PINTEC, spółka PIVOT opracowała własną usługę cyfrowego zarządzania inwestycjami typu end-to-end, opartą na sztucznej inteligencji i uczeniu maszynowym.

Konsumencką marką PIVOT jest „SquirrelSave”, która projektuje rozwiązania z zakresu alokacji aktywów, wykorzystując oparte na sztucznej inteligencji portfele modeli w czasie rzeczywistym obejmujące Exchange-Traded Funds („ETFs”) i analitykę 24x7, zarządzane zgodnie z określonym profilem ryzyka poszczególnych inwestorów.

„Sztuczna inteligencja w uczeniu maszynowym pozwala na identyfikację i przewidywania parametrów ryzyka i zwrotu z inwestycji w czasie rzeczywistym w sposób dużo skuteczniejszy niż czynią to ludzie. Przyjmując podejście oparte na profesjonalizmie, integralności, wartości, obiektywności i przejrzystości, SquirrelSave odpowiada na potrzeby związane z zarządzaniem ryzykiem zgłaszane przez inwestorów, a także na niezrealizowane potrzeby podmiotów nieobjętych lub niedostatecznie objętych świadczeniem usług - powiedział Victor Lye. - Fakt, iż PIVOT wchodzi w obszar konsumencki dzięki licencji CMS wpisuje się w naszą wizję włączania finansowego poprzez konstruktywne zakłócenia, a także w wizję pełnienia przez Singapur roli ośrodka innowacji w obszarze fintech”.

Ze strategicznego punktu widzenia, PIVOT stworzy pomost pomiędzy rozległym doświadczeniem PINTEC w obszarze sztucznej inteligencji na terenie Chin a rozwojem sektora fintech w Singapurze. Krótkoterminowym celem PIVOT jest wyszkolenie lokalnych talentów w obszarze sztucznej inteligencji we współpracy z singapurskimi instytucjami edukacyjnymi.

Oparty na sztucznej inteligencji system alokacji aktywów PINTEC w Chinach dostępny jest pod marką „POLARIS”. Uruchomione w czerwcu 2016 r. przedsiębiorstwo POLARIS skutecznie zaimplementowało oparte na sztucznej inteligencji platformy uczenia maszynowego dla wiodących instytucji finansowych w Chinach, takich jak Minsheng Securities, Bank of Zhengzhou i Guoyuan Securities.

„Jako przedstawiciele PINTEC, cieszymy się ogromnie z możliwości wspierania rozwoju PIVOT na terenie Singapuru, z wykorzystaniem naszych algorytmów alokacji aktywów, które poddano rygorystycznym testom i standardom zgodności regulacyjnej, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na niskokosztowe, przejrzyste i długoterminowe portfele inwestycyjne obejmujące zarządzanie ryzykiem” – powiedział Zheng Yudong, dyrektor generalny jednostki ds. zarządzania majątkiem PINTEC.

„PINTEC, będąc podstawowym udziałowcem, cieszy się z możliwości wynikających z posiadania licencji CMS w Singapurze. Będziemy nadal wspierać spółkę PIVOT w realizacji podjętej przez nią misji, jaką jest świadczenie usług z zakresu technologii cyfrowego zarządzania bogactwem z wykorzystaniem sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego na terenie południowo-wschodniej Azji”.

PIVOT Fintech

Singapurska spółka PIVOT Fintech została założona w październiku 2017 r. przez przedsiębiorcę korporacyjnego Victora Lye oraz Grupę PINTEC (www.pintec.com) z zamiarem świadczenia usług z zakresu technologii cyfrowego zarządzania majątkiem w sektorach B2B i B2C na terenie południowo-wschodniej Azji, z wykorzystaniem sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego. PIVOT stanowi pierwsze przedsięwzięcie PINTEC poza granicami Chin i jest wspierane przez Grupę FWD – właściciela panazjatyckiego towarzystwa ubezpieczeń na życie i inwestorów typu „anioły biznesu”.

Dalsze informacje dostępne pod adresem: www.pivotfintech.com

PINTEC

PINTEC to wiodąca, niezależna platforma technologiczna umożliwiająca realizację usług finansowych na terenie Chin. Umożliwiając współpracę partnerów biznesowych i finansowych w ramach otwartej platformy, PINTEC pozwala na świadczenie usług finansowych na rzecz użytkowników końcowych w sposób skuteczny i efektywny. Spółka zapewnia swoim partnerom pełną gamę zindywidualizowanych rozwiązań, począwszy od finansowania punktów sprzedaży, poprzez osobiste i biznesowe pożyczki ratalne, a skończywszy na produktach z zakresu ubezpieczeń i zarządzania majątkiem. Wykorzystując skalowalną i niezawodną infrastrukturę technologiczną, PINTEC świadczy usługi w obrębie licznych branż, w tym internetowych usług turystycznych, e-handlu, telekomunikacji, edukacji internetowej, platform SaaS, technologii finansowych, wyszukiwań internetowych oraz ogłoszeń i katalogów internetowych, współpracując z różnymi typami partnerów, takimi jak banki, pośrednicy, towarzystwa ubezpieczeniowe, fundusze inwestycyjne i powiernicze, firmy pożyczkowe, platformy peer-to-peer i im podobne.

Dalsze informacje dostępne pod adresem: www.pintec.com.

Wersja źródłowa komunikatu dostępna w serwisie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190324005011/en/

Źródło: PIVOT Fintech Pte. Ltd.

KONTAKT:

PINTEC