PK: Akt oskarżenia przeciwko mieszkańcowi powiatu słupskiego oskarżonemu o szereg oszustw i przywłaszczenie (komunikat)

06.05.2020, 21:27aktualizacja: 06.05.2020, 21:27

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Słupsku skierowała do Sądu Okręgowego w Słupsku akt oskarżenia przeciwko 62-letniemu mieszkańcowi powiatu słupskiego, oskarżonemu o popełnienie szeregu oszustw. Zarzuty aktu oskarżenia dotyczą wyłudzenia 31 kredytów bankowych o łącznej wartości 1 miliona 200 tysięcy zł, pożyczek w łącznej kwocie 700 tysięcy zł oraz przywłaszczenia pieniędzy w kwocie ponad 30 tysięcy zł. Oskarżonemu grozi kara do 10 lat pozbawienia wolności.

Wyłudzał kredyty i pożyczki poprzez wykorzystywanie „słupów” i zlecanie rzekomych usług

Śledztwo dotyczyło procederu wyłudzania kredytów z banków współpracujących z firmami pośredniczącymi w ich zaciąganiu na terenie Słupska i Ustki. Mechanizm przestępczego działania opierał się na pozyskiwaniu oraz dalszym wykorzystaniu do celów przestępczych danych osobowych tzw. „słupów”, wykorzystywanych przy zawieraniu umów. Dla uzyskania wiarygodności kredytowej, posługiwano się podrobionymi zaświadczeniami o zatrudnieniu, wystawianymi na dane różnych firm. Składano zamówienia na wykonanie określonej usługi np. wykonania mebli na wymiar. W oparciu o takie zamówienie zawierano w firmie pośrednictwa kredytowego umowę na sfinansowanie zamówienia. Po zatwierdzeniu umowy przez bank zamówienie na wykonanie usługi było wycofywane, a „kredytobiorca” – „słup” otrzymywał gotówkę.

Innym mechanizmem było zawieranie umów kredytowych na dane innych osób, bez ich wiedzy i zgody oraz wypłacanie pieniędzy z konta obsługi danego kredytu. Wyłudzone środki trafiały do organizatora i koordynatora przestępczego procederu – 62-letniego Władysława K. Osoby działające na jego zlecenie otrzymywały wynagrodzenie, niejednokrotnie stanowiące określoną część wyłudzonego kredytu.

Kolejny akt oskarżenia w tej sprawie

Z końcem grudnia 2019 r. Prokuratura Okręgowa w Słupsku skierowała do słupskiego Sądu Rejonowego akt oskarżenia przeciwko 23 oskarżonym, którzy współpracowali z Władysławem K. w opisanym procederze. Oskarżeni to głównie „słupy” oraz sprawcy, którzy odpowiadali za wyszukiwanie osób, na dane których możliwe było zaciągniecie kredytów i pożyczek.

kom/ sic/ jann/

Data publikacji 06.05.2020, 21:27