PK: Kolejni zatrzymani w sprawie dotyczącej zorganizowanej grupy przestępczej wyłudzającej podatek VAT (komunikat)

20.11.2019, 09:38aktualizacja: 20.11.2019, 09:38

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Łodzi prowadzi postępowanie w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej, która za pomocą Internetu i technologii komputerowych wytwarzała fałszywe faktury VAT i fabrykowała historię komunikacji elektronicznej między podmiotami gospodarczymi.

Na polecenie prokuratora 19 listopada 2019 funkcjonariusze CBŚP zatrzymali kolejne dwie osoby uwikłane w ten proceder.

Wirtualne firmy grupy przestępczej

Grupa działała od początku 2014 r. do stycznia 2018 r. na terenie Polski, Litwy, Niemiec, Czech i Słowacji. Jej celem było popełnianie przestępstw i przestępstw skarbowych z wykorzystaniem Internetu i zaawansowanych technologii komputerowych. Jej członkowie wytwarzali i przesyłali drogą elektroniczną fikcyjne faktury VAT oraz tworzyli historię komunikacji elektronicznej pomiędzy podmiotami gospodarczymi zaangażowanymi w nielegalny proceder. Chodziło o pozory autentycznej współpracy handlowej. Dokonanie przelewu płatności za towar lub usługę miało uwiarygodnić zdarzenia gospodarcze, które nie miały miejsca w rzeczywistości, dać walor legalności w przypadku kontroli uprawnionych organów. Kierujący grupą dokonywali, za pomocą bankowości elektronicznej, przelewów pomiędzy rachunkami bankowymi wielu podmiotów gospodarczych, zarówno polskich, jak i czeskich, niemieckich, czy litewskich. Na przestępczy proceder działalności wskazuje ponadto fakt, że podmioty te generując znaczne obroty nie zatrudniały pracowników, nie posiadały odpowiedniego zaplecza logistycznego w postaci magazynów, środków transportu, a ich siedziby były tymczasowe (brak kontynuacji w zakresie wynajmu) lub wskazywały na wirtualne biura. Ponadto przedstawicielami lub właścicielami firm biorących udział w procederze ustanawiano osoby bez doświadczenia biznesowego i bez odpowiednich środków finansowych.

Usłyszeli zarzuty

Prokurator przedstawił Rafałowi K zarzuty, wystawiania "pustych faktur" VAT o łącznej wartości brutto ponad 3 milionów USD, niemal 2 milionów EUR i prawie 75 milionów złotych. Kwotę uszczuplenia w podatku od towarów i usług oszacowano na kwotę prawie 8 milionów złotych (art. 277a par. 1 kk w zw. z art. 271 a par. 1 kk). Z kolei Janusz Ch. usłyszał zarzuty wystawiania "pustych faktur" VAT o łącznej wartości brutto ponad 193 miliony złotych, a kwotę uszczuplenia oszacowano na kwotę około 30 milionów złotych ( art. 271 par.1 i 3 kk).

Poza zarzutami dotyczącymi przestępstw skarbowych oraz poświadczania nieprawdy w fakturach, podejrzanym przedstawiono zarzuty popełnienia przestępstw polegających na udziale w zorganizowanej grupie przestępczej oraz praniu brudnych pieniędzy. Są to czyny kwalifikowane z art. 258 par. 1 kk, 299 par. 1 i 5 kk w zw. z art. 65 par. 1 kk. Zarzucane podejrzanym przestępstwa zagrożone są karą do 25 lat pozbawienia wolności (Rafał K.) i 15 lat pozbawienia wolności (Janusz Ch.).

Środki zapobiegawcze

Dla zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania prokurator zwrócił się do sądu o zastosowanie wobec obu podejrzanych środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania.

Aktualnie w śledztwie występuje 7 podejrzanych. W sprawie działalności innych osób, którym zarzucono udział w tejże grupie przestępczej, 14 czerwca bieżącego roku skierowano akt oskarżenia obejmujący 18 oskarżonych.

kom/ sic/ aj/

Data publikacji 20.11.2019, 09:38