PK: Prokuratorzy wyjaśniają okoliczności śmierci kobiety narodowości wietnamskiej, która należała do zorganizowanej grupy przestępczej (komunikat)

23.05.2018, 17:17aktualizacja: 23.05.2018, 17:17

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Warszawie wszczęła śledztwo w sprawie okoliczności śmierci pochodzącej z Wietnamu kobiety, która należała do międzynarodowej zorganizowanej grupy przestępczej. Wyskoczyła ona przez okno w trakcie akcji zatrzymań członków grupy, dokonywanej przez funkcjonariuszy Delegatury Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Białymstoku. Mimo szybkiej pomocy, kobieta zmarła po przewiezieniu do szpitala.

Na miejsce zdarzenia natychmiast udało się dwóch prokuratorów z Wydziału I Śledczego Prokuratury Okręgowej w Warszawie. Osobiście zabezpieczają wszystkie ślady i dowody w celu dokładnego i wszechstronnego wyjaśnienia okoliczności zdarzenia. Prokuratorzy przeprowadzają również oględziny zwłok zmarłej kobiety. W późniejszym terminie w Zakładzie Medycyny Sądowej prokurator z udziałem biegłego lekarza przeprowadzą sekcję zwłok zmarłej.

Prokuratorzy podejmują również czynności dowodowe, zmierzające do wyjaśnienia, czy działania podjęte przez funkcjonariuszy ABW były prawidłowe i zgodne z przyjętymi procedurami.

Dzisiejsze zatrzymania miały związek ze śledztwem Prokuratury Regionalnej w Warszawie. Dotyczy ono działania, od lutego 2015 roku do połowy marca 2018 roku na terenie Warszawy i Wólki Kosowskiej oraz w innych miejscowościach Polski, międzynarodowej zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się wyłudzeniami podatku VAT. Działania grupy naraziły Skarb Państwa na stratę 164 milionów złotych.

Wśród zatrzymanych są obywatele Wietnamu i jedna Polka. Część z nich pełniła kierownicze funkcje w strukturze grupy. Zmarła kobieta była członkiem grupy i życiową partnerką kierującego grupą mężczyzny, który także został dziś zatrzymany.

kom/ dka/ son/

Data publikacji 23.05.2018, 17:17