PKN ORLEN SA (11/2022) Pozytywna warunkowa decyzja UOKiK w sprawie koncentracji między PKN ORLEN S.A. oraz PGNiG S.A.

16.03.2022, 10:51aktualizacja: 16.03.2022, 10:52

Raport bieżący 11/2022

PKN ORLEN S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 16 marca 2022 roku otrzymał pozytywną warunkową decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów ("UOKiK") w przedmiocie zgody na dokonanie koncentracji polegającej na połączeniu ze spółką Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. z siedzibą w Warszawie ("PGNiG").

Pozytywna decyzja Prezesa UOKiK została wydana pod warunkiem wykonania przez Spółkę i PGNiG środka zaradczego w postaci wyzbycia się kontroli nad Gas Storage Poland Sp. z o.o., spółki zależnej PGNiG, której podstawowym przedmiotem działalności jest wykonywanie zadań operatora systemu magazynowania gazu ziemnego. Decyzja przewiduje także obowiązek zawarcia lub utrzymania z Gas Storage Poland Sp. z o.o. umowy powierzającej obowiązki operatora systemu magazynowania po wyzbyciu się kontroli nad tą spółką. Na realizację środka zaradczego Spółka i PGNiG mają 12 miesięcy od momentu dokonania koncentracji.

Patrz także: raporty bieżące nr 44/2020 z dnia 14 lipca 2020 r., nr 45/2020 z dnia 14 lipca 2020 r., nr 46/2020 z dnia 23 lipca 2020 r., nr 20/2021 z dnia 10 maja 2021 r., nr 21/2021 z dnia 12 maja 2021 r. oraz nr 22/2021 z dnia 12 maja 2021 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz