PKP CARGO SA zawiadomienie o zaistnieniu sporu zbiorowego z organizacjami związkowymi

03.11.2014, 15:39aktualizacja: 03.11.2014, 15:39

Raport bieżący 63/2014

Zarząd PKP CARGO S.A. ("Spółka", "PKP CARGO") informuje, iż w dniu 3 listopada 2014 r., zgodnie z art. 8 Ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o rozwiązywaniu sporów zbiorowych (Dz.U. 1991, Nr 55, poz. 236), Spółka złożyła w Państwowej Inspekcji Pracy w Warszawie zawiadomienie o powstaniu sporu zbiorowego z organizacjami związkowymi.

Pismem z dnia 30 października 2014 r. dziewięć organizacji związkowych działających w Spółce zażądało realizacji szeregu postulatów, wyznaczając trzydniowy termin upływający dnia 2 listopada 2014 r. na realizację tych postulatów.

Postulaty sformułowane przez związki zawodowe w piśmie z dnia 30 października 2014 r. dotyczą przede wszystkich kwestii płacowych, to jest między innymi wysokości gratyfikacji wypłacanej z okazji Święta Kolejarza, wprowadzenia gratyfikacji za zmianę harmonogramu pracy, podwyższenia stawek dziennych na zakup posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających, oraz wprowadzenia dodatku alokacyjnego, jak też kwestii organizacyjnych.

Zarząd PKP CARGO pismem z dnia 3 listopada 2014 r. odmówił spełnienia postulatów sformułowanych w piśmie związków zawodowych z dnia 30 października 2014 r., wskazując przy tym w odpowiedzi skierowanej do związków zawodowych, iż spór zbiorowy został skutecznie wszczęty jedynie w zakresie części z nich z uwagi na charakter tych postulatów oraz sposób ich sformułowania.

Spór zbiorowy powstał z mocą obowiązującą od dnia 30 października 2014 r. Zarząd PKP CARGO dołoży wszelkich starań w celu rozwiązania sporu, w sposób gwarantujący dalszy trwały rozwój Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/