Pociągi „XCMG Express” wyruszyły w drogę do punktów położonych w obrębie inicjatywy „Jeden Pas, Jedna Droga” na terenie Azji Środkowej i Europy

12.04.2022, 08:33aktualizacja: 12.04.2022, 08:37

PR Newswire/XCMG

XUZHOU, Chiny, 11 kwietnia 2022 r. /PRNewswire/ -- w dniach 28-30 marca spółka XCMG (SHE:000425) wysłała trzy transporty kolejowe „XCMG Express” z węzła kolejowego w Xuzhou. Jest to jak dotąd największa w 2022 r. dostawa eksportowa drogą lądową, w ramach której łącznie przetransportowanych zostanie 150 kontenerów zawierających maszyny o całkowitej wartości ponad 50 mln juanów chińskich (7,86 mln dolarów amerykańskich).

Trzy pociągi „XCMG Express” aktualnie realizują dostawę:

- 26 sztuk maszyn do Uzbekistanu, w tym koparek XE210W, frezarek do asfaltu XM503, walców drogowych XP163/XS203J i mieszarek asfaltu XAP123;

- 60 sztuk ładowarek do Europy, w tym dwóch modeli LW330RU i ZL50RU;

- 8 sztuk żurawi wieżowych do Kazachstanu, w tym trzech modeli XGT6515B-10S, XGT6515-10S i XGT6013B-8S.

Transport „XCMG Express” do Azji Środkowej i Europy ma kluczowe znaczenie dla realizowanej przez XCMG strategii wsparcia inicjatywy „Jeden Pas, Jedna Droga” i rozwoju działalności za granicą. Uruchomienie „XCMG Express” w 2015 r. pozwoliło na wykorzystanie w pełni atutów Xuzhou jako węzła kolejowego i kluczowego ośrodka miejskiego w Strefie Ekonomicznej Huaihai, napędzając rozwój Chin Wschodnich i przyczyniając się do zacieśniania ich powiązań z państwami położonymi na Nowym Jedwabnym Szlaku.

W 2021 r. mimo poważnych wyzwań związanych z pandemią COVID-19, firma XCMG odnotowała rekordowy wzrost eksportu, osiągając najwyższy w historii poziom obrotów, który plasuje ją na pierwszym miejscu w branży. Największy wzrost rok do roku – o 190% – odnotowano w sprzedaży koparek, natomiast w przypadku wielkotonażowych koparek górniczych miał miejsce niemal dziesięciokrotny wzrost eksportu – najlepszy na świecie wynik w branży.

Ze wstępnych danych wynika, że XCMG wysłała ponad 50 pociągów „XCMG Express” z transportem maszyn budowlanych do krajów docelowych, skutecznie radząc sobie z napotykanymi wyzwaniami logistycznymi. Zamówiony sprzęt dociera do klientów z Azji Środkowej, Bliskiego Wschodu i Europy w ciągu zaledwie miesiąca od złożenia zamówienia.

Przykładowo Joseph Fulka Alexander, klient z Uzbekistanu, zamówił koparki XCMG w połowie listopada 2021 r., a dostarczono je już na początku grudnia. Z kolei dostawa żurawi wieżowych dla Alii Jean Marat z Kazachstanu została zrealizowana w ciągu zaledwie miesiąca od złożenia zamówienia.

„Działając w warunkach pandemii firma XCMG dotrzymała słowa i dostarczyła zamówione produkty w tak krótkim terminie, dlatego zdecydowanie poleciłabym ją moim kolegom z branży” – powiedziała Alia.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.xcmg.com lub na profilach społecznościowych XCMG: Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn i Instagram.

Zdjęcie – https://mma.prnewswire.com/media/1794255/XCMG_Express__Departs_Belt_Road_Initiative_Destinations_Central_Asia_Europe.jpg

Źródło: XCMG

Źródło informacji: PR Newswire