Poczta Polska zachęca do wcześniejszego nadawania przesyłek zagranicznych

12.11.2020, 10:26aktualizacja: 12.11.2020, 10:27

Poczta Główna
W związku ze Świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem oraz zmianą procedur z powodu pandemii, Poczta Polska zachęca do nadawania przesyłek zagranicznych wcześniej - listy priorytetowe do krajów europejskich do 4 grudnia, a do USA - do 27 listopada.

"W związku z corocznym znacznym nasileniem ruchu paczkowego i listowego przed Świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem, Poczta Polska zachęca swoich klientów do nadawania przesyłek zagranicznych odpowiednio wcześnie" - poinformowała Poczta w czwartkowym komunikacie.

Spółka podkreśliła, że z uwagi na COVID-19 procedury wszystkich operatorów na świecie uległy zmianie i dla zapewnienia terminowego doręczenia przesyłek wysłanych poza terytorium Polski, warto zadbać o wysyłkę już teraz, tak by zagraniczni operatorzy mogli dostarczyć przesyłkę na czas i żeby adresaci mogli się nimi cieszyć na święta.

Dlatego firma zaleca nadanie świątecznych przesyłek do krajów europejskich i innych krajów pozaeuropejskich z odpowiednim wyprzedzeniem, zgodnie z sugerowanym harmonogramem: priorytetowe przesyłki listowe do krajów europejskich – do 4 grudnia 2020 roku, do USA i innych krajów pozaeuropejskich – do 27 listopada br.

Zdaniem Poczty priorytetowe paczki pocztowe do krajów europejskich powinny być nadane do 4 grudnia br., do USA i innych krajów pozaeuropejskich – do 27 listopada, natomiast ekonomiczne paczki pocztowe do krajów europejskich – do 27 listopada, a do USA i innych krajów pozaeuropejskich – do 20 listopada.

"Jednocześnie przypominamy, że w tym roku występują ograniczenia, co do krajów, do których można nadawać przesyłki Pocztą Polską" - dodano w komunikacie.

Poczta Polska jest największym operatorem na rodzimym rynku – zatrudnia ponad 80 tys. pracowników, a jej sieć obejmuje 7,6 tys. placówek, filii i agencji pocztowych. (PAP)

pad/ amac/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE