POLICE SA (4/2024) Złożenie przez Generalnego Wykonawcę propozycji zmian do umowy realizacji projektu Polimery Police.

02.02.2024, 23:35aktualizacja: 02.02.2024, 23:36

Raport bieżący 4/2024

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 30/2023 z dnia 29 sierpnia 2023 roku, nr 38/2023 z dnia 13 listopada 2023 roku oraz nr 41/2023 z dnia 24 listopada 2023 roku, Zarząd spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. ("Emitent") informuje o otrzymaniu w dniu 2 lutego 2024 roku przez spółkę stowarzyszoną Emitenta - spółkę Grupa Azoty Polyolefins S.A. ("Spółka Stowarzyszona"), od Hyundai Engineering Co., Ltd. jako Generalnego Wykonawcy projektu Polimery Police, propozycji zmiany (ang. Change Proposal) do umowy o kompleksową realizację projektu Polimery Police z dnia 11 maja 2019 roku ("Umowa EPC").

Propozycja zmiany dotyczy przedłużenia terminu zakończenia projektu Polimery Police o dodatkowe 95 dni (ponad 166 dni wskazane w informacji o rozpoczęciu przez Generalnego Wykonawcę procedury zmiany Umowy EPC wydłużającej termin zakończenia projektu opublikowanej raportem bieżącym nr 38/2023 z dnia 13 listopada 2023 roku) oraz zwiększenia wynagrodzenia dla Generalnego Wykonawcy o kwotę 39 772 455 Euro.

Generalny Wykonawca wskazał, że podstawą do wystąpienia o wydłużenie czasu realizacji projektu i zwiększenie wynagrodzenia są zdarzenia dotyczące poszczególnych części projektu, które zaistniały w latach 2023 i 2024 i w ocenie Generalnego Wykonawcy skutkowały brakiem możliwości przeprowadzenia etapu uruchomienia instalacji, celem osiągniecia jej zakładanych paramentów gwarantowanych.

Zgodnie z kontraktem EPC w formule "pod klucz", to Generalny Wykonawca jest odpowiedzialny za wykonanie wszystkich prac na każdym etapie projektu, takich jak uzyskiwanie stosownych pozwoleń, zamówienia i dostawy urządzeń oraz materiałów, prace konstrukcyjne, odbiory i rozruch.

Propozycja zmiany Umowy EPC poddana zostanie gruntownej analizie i weryfikacji jej zasadności w świetle postanowień Umowy EPC, zgodnie z procedurą przewidzianą w Umowie EPC, oraz innych umów łączących Spółkę Stowarzyszoną z Generalnym Wykonawcą, a także okoliczności faktycznych.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 12 czerwca 2014, nr L 173/1 ze zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz