POLIMEX MOSTOSTAL SA (44/2024) Zawarcie istotnej umowy podwykonawczej przez Emitenta.

19.09.2024, 22:38aktualizacja: 19.09.2024, 22:39

Raport bieżący 44/2024

Zarząd Polimex Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka zawarła z N.V. Desmet Belgium S.A. z siedzibą w Belgii ("Podwykonawca") umowę podwykonawczą na zaprojektowanie i kompleksową dostawę (w tym nadzór nad montażem i przeprowadzeniem rozruchu na zimno, przeprowadzenie rozruchu na gorąco, udział w przekazaniu do eksploatacji, szkolenie, dostawa cz. zamiennych) instalacji przygotowania ziarna, tłoczenia i ekstrakcji oleju (SPP i SEP) ("Umowa") na potrzeby Zadania (jak zdefiniowano w raporcie bieżącym Emitenta nr 36/2023 z dnia 21 września 2023 r.), którego przedmiotem jest zaprojektowanie, zapewnienie dostaw oraz budowa w systemie "pod klucz" tłoczni z ekstrakcją o wydajności 200 tys. ton oleju rocznie, a także magazynów rzepaku, oleju i śruty wraz z obiektami towarzyszącymi i niezbędną infrastrukturą kolejową i drogową w Kętrzynie na rzecz Orlen Południe S.A. z siedzibą w Trzebini. Wynagrodzenie Podwykonawcy z tytułu Umowy ma charakter ryczałtowy (za wyjątkiem kosztów transportu), wyniesie 21,8 mln EUR netto ("Wynagrodzenie") i płatne będzie w częściach stosownie do realizacji przewidzianych Umową etapów. Realizacja usług i dostaw na podstawie Umowy będzie przebiegać według przyjętego harmonogramu, zgodnie z którym zakończenie dostaw i usług w celu przekazania instalacji do eksploatacji planowane jest na listopad 2026 r., a okresy gwarancji i rękojmi wynoszą: w zakresie dostaw i gwarantowanych parametrów technicznych - 24 miesiące od daty przekazania do eksploatacji, jednak nie dłużej niż 55 miesięcy od podpisania Umowy, w zakresie dokumentacji - 37 miesięcy od daty przekazania do eksploatacji, jednak nie dłużej niż 68 miesięcy od podpisania Umowy. Zabezpieczenie należytego wykonania Umowy stanowić będzie gwarancja bankowa lub ubezpieczeniowa w wysokości 10% Wynagrodzenia, a zabezpieczenie na okres rękojmi i gwarancji stanowić będzie analogiczny instrument w wysokości 4% Wynagrodzenia. W określonych w Umowie przypadkach Spółka będzie uprawniona do naliczenia kar umownych za opóźnienie i niedotrzymanie gwarantowanych parametrów technicznych , których limit wynosi odpowiednio: 20 i 15% Wynagrodzenia, oraz kary umownej z tytułu odstąpienia od Umowy z winy Podwykonawcy lub bezzasadnego odstąpienia od Umowy przez Podwykonawcę w wysokości 10% Wynagrodzenia. Umowa przewiduje możliwość odstąpienia przez Podwykonawcę od niej w określonych przypadkach. Umowa podlega prawu polskiemu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz