POLIMEX-MOSTOSTAL SA pnformacja poufna - spełnienie się części warunków zawieszających zamknięcie III etapu restrukturyzacji spółki

17.09.2014, 20:27aktualizacja: 17.09.2014, 20:27

Raport bieżący 140/2014

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 139/2014 z dnia 12 września 2014 r., Zarząd Polimex-Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje o spełnieniu się jednego z warunków zawieszających, od których zależy opłacenie i emisja przez Spółkę obligacji o łącznej wartości 140 mln złotych ("Nowe Obligacje"), konwersja na kapitał zakładowy Spółki wierzytelności przysługujących wierzycielom finansowym będącym stroną umowy w sprawie zasad obsługi zadłużenia finansowego Spółki z dnia 21 grudnia 2012 r. ("Umowa ZOZF") w łącznej kwocie nie mniejszej niż 470 mln zł ("Konwersja") oraz udostępnienie Nowej Linii Gwarancyjnej (patrz raport nr 139/2014) spółkom zależnym od Spółki, które będą prowadzić działalność w następujących zakresach: (i) Energetyka oraz (ii) Petrochemia (łącznie "Spółki Segmentowe").

Warunkiem, który został spełniony w dniu 16 września 2014 r., polegał na wpisaniu zastawów rejestrowych na udziałach w Spółkach Segmentowych do rejestru zastawów.

W związku z powyższym pozostałymi zdarzeniami, od których uzależniona jest emisja Nowych Obligacji, Konwersja oraz udostępnienie Nowej Linii Gwarancyjnej Spółkom Segmentowym są:

a) ustanowienie odpowiednich zabezpieczeń Nowej Linii Gwarancyjnej przez Spółki Segmentowe oraz zmiana przez Spółkę odpowiednich istniejących zabezpieczeń Nowej Linii Gwarancyjnej; oraz

b) zawarcie przez Spółkę oraz bank PKO BP umowy rachunku zastrzeżonego na potrzeby emisji Nowych Obligacji.

Ponadto, Spółka informuje, że w dniu dzisiejszym jeden z wierzycieli będących stroną Umowy ZOZF złożył wniosek do Spółki oraz pozostałych wierzycieli o przesunięcie terminu Zamknięcia III etapu restrukturyzacji na dzień 24 września 2014 r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/