POLIMEX-MOSTOSTAL SA Ujawnienie stanu posiadania

30.06.2016, 21:33aktualizacja: 30.06.2016, 21:33

Raport bieżący 40/2016

Zarząd Polimex-Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie przy al. Jana Pawła II 12 otrzymała w dniu dzisiejszym od PKO Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie pismo o następującej treści:

"Działając na podstawie art. 69, art. 69b i art. 87 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U. z 2005 r., Nr 184 poz. 1539 z późn. zm., zwana dalej "Ustawą") fundusze inwestycyjne zarządzane przez PKO Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. informują o zmianie dotychczas posiadanego udziału ogólnej liczby głosów w spółce Polimex-Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie (zwana dalej "Spółka").

Data i rodzaj zdarzenia powodującego zmianę udziału, którego dotyczy zawiadomienie: 24 czerwca 2016 r. - wejście w życie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 7 czerwca 2016 r. w sprawie wykazu instrumentów finansowych, a w konsekwencji rozpoczęcie stosowania art. 69b ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

Liczba akcji posiadanych przed zmianą udziału 12 935 735

Procentowy udział w kapitale zakładowym spółki 14,934%

Liczba głosów z tych akcji 12 935 735

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 14,934%

Liczba akcji posiadanych po zmianie udziału 12 935 735

Procentowy udział w kapitale zakładowym spółki 14,934%

Liczba głosów z tych akcji 12 935 735

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 14,934%

Podmioty zależne od akcjonariusza dokonującego zawiadomienia posiadające akcje spółki - Bankowe Towarzystwo Kapitałowe S.A. z siedzibą w Warszawie.

Osoby trzecie, z którymi zawarto umowę, której przedmiotem jest przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu - Nie dotyczy.

Liczba głosów z akcji, obliczona w sposób określony w art. 69b ust. 2 Ustawy, do których nabycia jest uprawniony lub zobowiązany jako posiadacz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 1 Ustawy, oraz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 2 Ustawy, które nie są wykonywane wyłącznie przez rozliczenie pieniężne - 4 250 000

Data ich wygaśnięcia - 1 października 2019 r.

Data lub termin, w którym nastąpi lub może nastąpić nabycie akcji - Na każde żądanie obligatariusza

Liczba głosów z akcji, obliczona w sposób określony w art. 69b ust. 3 Ustawy, do których w sposób pośredni lub bezpośredni odnoszą się instrumenty finansowe, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 2 Ustawy - 0

Data lub termin, w którym nastąpi lub może nastąpić nabycie akcji - Nie dotyczy

Łączna suma liczby głosów posiadanych przed zmianą udziału oraz głosów z akcji do których nabycia jest uprawniony lub zobowiązany jako posiadacz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 1 Ustawy, oraz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 2 Ustawy - 17 185 735

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów - 19,841 %

Jednocześnie, działając na podstawie art. 69, art. 69b i art. 87 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U. z 2005 r., Nr 184 poz. 1539 z późn. zm.) NEPTUN - fundusz inwestycyjny zamknięty aktywów niepublicznych (zwany dalej "Neptun - fizan") zarządzany przez PKO Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. informuje o zmianie dotychczas posiadanego udziału ogólnej liczby głosów w Spółce.

Data i rodzaj zdarzenia powodującego zmianę udziału, którego dotyczy zawiadomienie: 24 czerwca 2016 r. - wejście w życie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 7 czerwca 2016 r. w sprawie wykazu instrumentów- finansowych, a w konsekwencji rozpoczęcie stosowania art. 69b ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

Liczba akcji posiadanych przed zmianą udziału 12 585 291

Procentowy udział w kapitale zakładowym spółki 14,530%

Liczba głosów z tych akcji 12 585 291

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 14,530%

Liczba akcji posiadanych po zmianie udziału 12 585 291

Procentowy udział w kapitale zakładowym spółki 14,530%

Liczba głosów z tych akcji 12 585 291

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 14,530%

W tym:

Neptun - fizan:

Liczba akcji posiadanych po zmianie udziału 12 143 833

Procentowy udział w kapitale zakładowym spółki 14,020%

Liczba głosów z tych akcji 12 143 833

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 14,020%

Bankowe Towarzystwo Kapitałowe S.A.:

Liczba akcji posiadanych po zmianie udziału 441 458

Procentowy udział w kapitale zakładowym spółki 0,510%

Liczba głosów z tych akcji 441 458

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 0,510%

Podmioty zależne od akcjonariusza dokonującego zawiadomienia posiadające akcje spółki - Bankowe Towarzystwo Kapitałowe S.A. z siedziba w Warszawie.

W tym:

Neptun - fizan:

Liczba głosów z akcji, obliczona w sposób określony w art. 69b ust. 2 Ustawy, do których nabycia jest uprawniony lub zobowiązany jako posiadacz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 1 Ustawy, oraz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 2 Ustawy, które nie są wykonywane wyłącznie przez rozliczenie pieniężne - (nie podano informacji - przyp. Spółka)

Data lub termin, w którym nastąpi lub może nastąpić nabycie akcji - Nie dotyczy

Bankowe Towarzystwo Kapitałowe S.A.:

Data lub termin, w którym nastąpi lub może nastąpić nabycie akcji - Nie dotyczy

Łączna suma liczby głosów posiadanych przed zmianą udziału oraz głosów z akcji do których nabycia jest uprawniony lub zobowiązany jako posiadacz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 1 Ustawy, oraz instrumentów finansowych, o których mowa w art. 69b ust. 1 pkt 2 Ustawy - 16 835 291

Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów - 19,436%"

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz