POLIMEX-MOSTOSTAL SA zawarcie umowy dotyczącej zbycia nieruchomości przez spółkę

26.06.2014, 00:36aktualizacja: 26.06.2014, 00:36

Raport bieżący 84/2014

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 199/2013 z dnia 20 grudnia 2013 roku, Zarząd Polimex-Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Czackiego 15/17 ("Spółka") informuje o zawarciu w dniu 25 czerwca 2014 roku umowy przeniesienia własności nieruchomości w wykonaniu warunkowej umowy sprzedaży zawartej pomiędzy Spółką jako sprzedającą, a Molina spółka z ograniczoną odpowiedzialnością 4 S.K.A. jako kupującą, której przedmiotem jest sprzedaż nieruchomości gruntowej o obszarze 0,0595 ha, położonej w Katowicach, dzielnicy Bogucice-Zawodzie, przy ulicy Wita Stwosza numer 3, dla której to nieruchomości Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach XI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW Nr KA1K/00017121/8 za cenę brutto w wysokości 7.380.000,00 zł ("Umowa przyrzeczona").

Umowa przyrzeczona została zawarta w konsekwencji spełnienia się warunków (oraz zrzeczenia się jednego z nich przez kupującego) przewidzianych w warunkowej umowie sprzedaży nieruchomości gruntowej zawartej pomiędzy tymi samymi podmiotami.

Zgodnie z Umową przyrzeczoną, cena została zapłacona przez kupującego na rachunek powierniczy sprzedającego, sprzedający natomiast wydał przedmiot Umowy przyrzeczonej kupującemu w dniu zawarcia Umowy przyrzeczonej.

Podpisanie Umowy przyrzeczonej jest elementem realizacji restrukturyzacji operacyjnej, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 130/2012 dotyczącym zawarcia z wierzycielami finansowymi umowy w sprawie zasad obsługi zadłużenia finansowego Spółki oraz stanowi wykonanie zobowiązań Spółki wynikających z aneksu do umowy w sprawie obsługi zadłużenie finansowego, o którym Spółka informowała szczegółowo w raporcie bieżącym nr 150/2013 z 25 października 2013 roku.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/