POLIMEX-MOSTOSTAL SA zmiany w stanie posiadania akcji emitenta

28.10.2014, 21:24aktualizacja: 28.10.2014, 21:24

Raport bieżący 167/2014

Zarząd Polimex-Mostostal S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Młynarskiej 42 (dalej jako "Spółka") informuje, iż Spółka otrzymała w dniu dzisiejszym od Powszechnej Kasy Oszczędności Bank Polski S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej jako "Bank") działającego zgodnie z art. 69 ust. 1 pkt. 1 i 4 w związku z art. 87 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, zawiadomienie o wzroście zaangażowania do poziomu 28,612% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

W dniu 23.10.2014 roku Bank powziął wiadomość o zarejestrowaniu kapitału zakładowego Spółki w związku z emisja akcji serii R objętych przez Bank w trybie subskrypcji prywatnej.

Przed zmianą udziału liczba posiadanych akcji spółki wynosiła 31 418 355 , co stanowiło 2,141% kapitału zakładowego Spółki oraz dawało łącznie 31 418 355 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 2,141% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

W tym:

- Bankowe Towarzystwo Kapitałowe S.A. posiadało 31 235 304 szt. akcji Spółki, co stanowiło 2,128% kapitału zakładowego Spółki oraz dawało łącznie 31 235 304 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 2,128% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

- PKO Życie Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. posiadało 183 051 szt. akcji Spółki, co stanowiło 0,012% kapitału zakładowego Spółki oraz dawało łącznie 183 051 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 0,012% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Na dzień 27 października 2014 r., tj. na dzień sporządzenia zawiadomienia o zmianie dotychczas posiadanego udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki liczba posiadanych akcji spółki wynosi 1 239 224 697 , co stanowi 28,612% kapitału zakładowego Spółki. Liczba głosów z posiadanych akcji wynosi 1 239 224 697 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 28,612% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

W tym:

- Bank posiada 1 207 191 622 akcji Spółki, co stanowi 27,873% kapitału zakładowego Spółki. Akcje będące w posiadaniu Banku dają 1 207 191 622 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 27,873% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

- Bankowe Towarzystwo Kapitałowe S.A. posiada 31 850 024 akcji Spółki, co stanowi 0,735% kapitału zakładowego Spółki. Liczba głosów z posiadanych akcji wynosi 31 850 024 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 0,735% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

- PKO Życie Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. posiada 183 051 akcji Spółki, co stanowi 0,004% kapitału zakładowego Spółki. Liczba głosów z posiadanych akcji wynosi 183 051 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowi 0,004% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

Bank informuje, że w okresie 12 miesięcy od złożenia niniejszego zawiadomienia nie przewiduje zwiększenia udziału w ogólnej liczbie głosów Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra