POLMED SA Temat raportu: Zawarcie aneksów do umów w ramach pakietu kontraktów z NFZ na 2015 rok, spełniających łącznie kryterium umowy znaczącej

15.01.2015, 17:23aktualizacja: 15.01.2015, 17:23

Raport bieżący 3/2015

Zarząd POLMED S.A. z siedzibą w Starogardzie Gdańskim podaje do publicznej informacji, iż w dniu 15 stycznia 2015 r. doszło do podpisania przez Emitenta aneksów do umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (Umowa) z Narodowym Funduszem Zdrowia - Śląskim Oddziałem Wojewódzkim w Katowicach oraz Mazowieckim Oddziałem Wojewódzkim w Warszawie (dalej NFZ), o szacunkowej wartości świadczeń na rok 2015 w wysokości około 676.539,00 zł.

1. Aneks do umowy z Mazowieckim Oddziałem Wojewódzkim NFZ o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej - ambulatoryjna opieka specjalistyczna - świadczenia w poradniach, ustala maksymalną kwotę zobowiązań NFZ wobec Emitenta z tytułu realizacji umowy w okresie od 1 stycznia 2015 r. do dnia 31 grudnia 2015 roku w wysokości 266.139,00 zł. Aneks ma mocą obowiązującą od 1 stycznia 2015 r. Pozostałe zmieniane aneksem warunki nie odbiegają od powszechnie stosowanych warunków dla tego typu umów.

2. Ponadto do Umowy nr 120/212342/07/2015 o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w rodzaju leczenie stomatologiczne, podpisany został plan rzeczowo-finansowy na realizację świadczeń wynikających z umowy w okresie od 1 stycznia 2015 r. do dnia 31 grudnia 2015 roku, zakładający wartość tych świadczeń w tym okresie w wysokości 410.400,00 zł (czterysta dziesięć tysięcy czterysta złotych).

Kryterium pozwalającym na przyjęcie, iż wyżej wymieniona Umowa ma charakter umowy znaczącej, jest zawarcie przez Emitenta z oddziałami NFZ, w okresie ostatnich 12 miesięcy, większej ilości umów lub aneksów do umów, które łącznie spełniają kryterium znaczącej umowy, tj. przekraczają 10% kapitałów własnych Emitenta. Łączna wartość zawartych przez Emitenta umów oraz aneksów do umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z oddziałami Narodowego Funduszu Zdrowia na rok 2015 wynosi około 3.362.500,00 zł. Należy jednak mieć na uwadze, iż jest to wartość szacunkowa odnosząca się tylko do niewielkiej części pakietu umów z tym podmiotem, nie zostały bowiem jeszcze zawarte aneksy do pozostałych obowiązujących umów z oddziałami NFZ, które określałyby maksymalną wartość świadczeń na rok 2015 lub też stawki kapitacyjne przy innych rodzajach umów. O porozumieniach w tym zakresie Emitent będzie informował na bieżąco.

Szczegółowa podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami państwa niebędącego państwem członkowskim - § 5 ust. 1 pkt. 3

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz