POLNORD SA istotne zdarzenie związane ze sporem sądowym pomiędzy Polnord i MPWiK

25.08.2014, 20:30aktualizacja: 25.08.2014, 20:30

Raport bieżący 39/2014

POLNORD SA ("Polnord" "Spółka"), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 17/2013 z dnia 05.03.2013 r. oraz nr 6/2012 z dnia 26.04.2012 r. informuje, iż w dniu 25.08.2014 r. został poinformowany przez Pana Ryszarda Krauze o odstąpieniu przez niego od umowy zawartej w dniu 23.04.1999 r. pomiędzy nim, KPNS Sp. z o.o., a Gminą Warszawa Wilanów (obecnie m.st. Warszawa) ("Umowa z 1999 r.").

Pan Ryszard Krauze poinformował Spółkę, iż w dniu 21.08.2014 r. wysłał do m.st Warszawa oraz Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawa SA ("MPWiK") pismo, w którym wskazuje, iż Umowa z 1999 r. z wielu powodów jest nieważna lub nieistniejąca z uwagi na naruszenie przez m.st. Warszawa postanowień Umowy z 1999 r., polegających m.in. na wielokrotnym podwyższaniu stawek za użytkowanie wieczyste nieruchomości obejmujących obszar dzisiejszego Miasteczka Wilanów. Ponadto Pan Ryszard Krauze poinformował, iż z daleko posuniętej ostrożności procesowej złożył w dniu 21.08.2014 r. w formie aktu notarialnego oświadczenie o odstąpieniu od Umowy z 1999 r.

Spółka posiada również informację o odstąpieniu od Umowy z 1999 r. przez KPNS Sp. z o.o.

Zgodnie z kodeksem cywilnym, odstąpienie od Umowy z 1999 r. przez Pana Ryszarda Krauze oraz KPNS Sp. z o.o. oznacza, iż należy ją traktować jakby nigdy nie została zawarta, tzn. jej skutki zostają zniesione z mocą wsteczną.

Polnord po raz kolejny oświadcza, że nigdy nie był stroną Umowy z 1999 r. oraz nie jest zobowiązany do nieodpłatnego przekazania do MPWiK wybudowanej infrastruktury w Wilanowie.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/