POLNORD SA Zmniejszenie udziału Prokom Investments SA w ogólnej liczbie głosów

15.09.2015, 12:20aktualizacja: 15.09.2015, 12:20

Raport bieżący 37/2015

POLNORD SA ("Polnord", "Spółka") informuje, iż w dniu 15.09.2015 r. Spółka otrzymała od Prokom Investments SA ("Prokom") zawiadomienie, na podstawie art. 69 ust. 1 pkt 2 i art. 69 ust. 2 pkt 1a ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, o zmniejszeniu posiadanego bezpośrednio przez Prokom procentowego udziału w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów w Polnord poniżej progu 20%, 15% oraz o ponad 2%.

Zmniejszenie udziału spowodowane było sprzedażą przez Prokom w dniu 10.09.2015 r., na rynku regulowanym GPW w Warszawie SA w drodze transakcji pakietowej, łącznie 3.085.726 akcji Spółki.

Przed zajściem powyższego zdarzenia Prokom posiadał:

(i) bezpośrednio w kapitale zakładowym Spółki 6.879.803 akcji, uprawniających do 6.879.803 głosów, co stanowiło 21,08% w kapitale zakładowym Spółki i 21,08% w ogólnej liczbie głosów oraz

(ii) pośrednio wraz z Osiedlem Wilanowskim Sp. z o.o. - podmiotem zależnym od Prokom łącznie 6.881.039 akcji Spółki, uprawniających do 6.881.039 głosów, co stanowiło 21,08% w kapitale zakładowym Spółki i 21,08% w ogólnej liczbie głosów.

W rezultacie sprzedaży łącznie 3.085.726 akcji Polnord, Prokom posiada obecnie:

(i) bezpośrednio w kapitale zakładowym Spółki 3.794.077 akcji, uprawniających do 3.794.077 głosów, co stanowi 11,63% w kapitale zakładowym Spółki i 11,63% w ogólnej liczbie głosów oraz

(ii) pośrednio wraz z Osiedlem Wilanowskim Sp. z o.o. łącznie 3.795.313 akcji Spółki, uprawniających do 3.795.313 głosów, co stanowi 11,63% w kapitale zakładowym Spółki i 11,63% w ogólnej liczbie głosów.

Jednocześnie Prokom wskazał, iż wszystkie wpływy ze sprzedaży 3.085.726 akcji Polnord przeznaczone zostały na spłatę zobowiązań bankowych Prokom.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz