Polska Spółka Gazownictwa reaktywuje trzyzmianowe Pogotowie Gazowe w Nysie

13.12.2016, 10:45aktualizacja: 13.12.2016, 10:45

Konferencja prasowa fot.1

Od 1 stycznia 2017 roku Polska Spółka Gazownictwa reaktywuje strukturę Pogotowia Gazowego w Nysie. Poinformowali o tym podczas zorganizowanej w Nysie konferencji prasowej wiceprezes PGNiG Janusz Kowalski oraz prezes Polskiej Spółki Gazownictwa Jarosław Wróbel. Do tej pory na terenie Zakładu Gazowniczego w Opolu działało tylko jedno Pogotowie Gazowe, pracujące na trzy zmiany. Swoim zasięgiem obejmowało całą Opolszczyznę. W obecnym RDG Nysa, który od stycznia zgodnie z nową strukturą organizacyjną PSG zostanie przekształcony w Gazownię Nysa powstanie druga w województwie placówka trzyzmianowego Pogotowia Gazowego, działającego przez całą dobę, siedem dni w tygodniu. Dzięki temu znacznie skróci się czas dojazdu na interwencje, a tym samym wzrośnie bezpieczeństwo eksploatacji sieci. Wyeliminowane zostaną przypadki, w których czas dojazdu Pogotowia na interwencję wynosił nawet do dwóch godzin. Pogotowie w Nysie będzie obsługiwać około 70 tysięcy odbiorców z rejonów podlegających Gazowniom w Nysie, Brzegu i Krapkowicach. W razie potrzeby dyspozytor z Opola może także wysłać ekipy do każdej miejscowości na terenie całego województwa. Reaktywacja Pogotowia Gazowego w Nysie to kolejny element realizacji przez Polską Spółkę Gazownictwa rządowej polityki zrównoważonego rozwoju. To także praktyczna realizacja hasła wzmocnienia Polski lokalnej i samorządowej. Istotnym aspektem odbudowania tej placówki jest bowiem także zatrudnienie ośmiu nowych pracowników, co oznacza aktywizację lokalnego rynku pracy. W sumie do końca 2016 roku Polska Spółka Gazownictwa uruchomi 52 nowe gazownie oraz placówki gazownicze na terenie całego kraju. Trzyzmianowe Pogotowie Gazowe w Nysie zostało zlikwidowane w 2008 roku. Jego reaktywacja gwarantuje zapewnienie w znacznie większym stopniu bezpieczeństwa dostaw paliwa gazowego. Odciążeni zostaną też pracownicy sieciowi, którzy obecnie pełnią dyżury domowe. Warto dodać, że od nowego roku - w związku ze zmianą struktury organizacyjnej PSG - kompleksowa obsługa klientów, poczynając od wydania warunków przyłączenia, aż do realizacji inwestycji będzie realizowana w Gazowni w Nysie. Znacznie skróci to ścieżki decyzyjne oraz ułatwi i przyspieszy załatwianie wszystkich spraw, związanych z dostawą gazu do klientów. W konferencji na temat reaktywacji Pogotowia Gazowego w Nysie uczestniczyli też wojewoda opolski Adrian Czubak oraz burmistrz Nysy Kordian Kolbiarz.

Polska Spółka Gazownictwa jest największą Spółką Grupy Kapitałowej PGNiG. Zatrudnia prawie 11 tysięcy osób i jest największym w Europie operatorem systemu dystrybucyjnego gazu. Poprzez 179 tysięcy kilometrów sieci dystrybucyjnej dostarcza rocznie niemal 10 miliardów metrów sześciennych gazu do prawie 7 milionów odbiorców.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.12.2016, 10:45
Źródło informacji Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o.