POLSKI KONCERN MIĘSNY DUDA SA Polski Koncern Mięsny DUDA S.A. - spełnienie się warunków dotyczących zawartej przez Emitenta znaczącej umowy warunkowej

02.09.2015, 21:28aktualizacja: 02.09.2015, 21:28

Raport bieżący 42/2015

Działając na § 5 ust. 1 pkt 4 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U.2014.133 j.t., dalej: Rozporządzenie), Zarząd Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA SA ("Emitent", "Spółka") informuje o spełnieniu warunków istotnej umowy warunkowej, którą jest umowa kredytowa ("Umowa Kredytowa") zawarta przez Spółkę w dniu 31 sierpnia 2015 r. z Bankiem Zachodnim WBK SA z siedzibą we Wrocławiu (Rynek 9/11, 50-950 Wrocław) ("Bank").

Spółka informowała o podpisaniu Umowy Kredytowej raportem bieżącym nr 39/2015 r. z dnia 2 września 2015 r.

Przedmiotem Umowy Kredytowej jest udzielenie kredytu inwestycyjnego w wysokości 27.000.000,00 zł (słownie: dwadzieścia siedem milionów złotych 00/100) tj. maksymalnie 90% ceny zakupu udziałów spółki pod firmą: "AGRO PROVIMI" Spółka z o.o. z siedzibą w miejscowości Bieganów (Bieganów 19, 69-108 Cybinka), ("Agro Provimi"), z przeznaczeniem na zakup 100% udziałów w Agro Provimi, za kwotę ok 30.000.000,00 zł (słownie: trzydzieści milionów złotych 00/100) ("Kredyt").

Kredyt może być wykorzystany po uprzednim spełnieniu łącznie następujących warunków zawieszających:

Uruchomienie środków z Kredytu może nastąpić do dnia 30.09.2015 r. (Okres Dostępności) po spełnieniu warunków określonych w Rozdz. I § 3 Ogólnych Warunków Finansowania Klientów Korporacyjnych stosowane przez Bank oraz wskazanych poniżej:

a) Emitent przedstawi umowę zakupu 100% udziałów Agro Provimi (Umowa zakupu) o treści zaakceptowanej przez Bank;

b) Emitent złoży w Banku oświadczenie o wykonaniu analizy ekonomiczno-finansowej firmy (due diligence) na bazie której podjęto decyzję o zakupie udziałów w Agro Provimi,

c) Emitent przedłoży w Banku uchwały podjęte przez właściwe organy statutowe, wyrażające zgodę na zaciągnięcie zobowiązania na podstawie Umowy Kredytowej i ustanowienie zabezpieczeń,

d) Emitent przedstawi w Banku potwierdzenie wniesienia wkładu własnego w wysokości min. 10% ceny zakupu udziałów w Agro Provimi;

e) Emitent dostarczy do Banku aktualne, tj. wystawione nie wcześniej niż 90 dni przed dniem pierwszego uruchomienia środków z Kredytu zaświadczenia z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i właściwego urzędu skarbowego, o braku zaległości w zakresie zobowiązań, do których stosuje się przepisy Ordynacji Podatkowej,

Zarząd Emitenta niniejszym informuje, iż wszystkie warunki określone Umową Kredytową zostały spełnione w dniu 02.09.2015 r. Tym samym więc środki z Kredytu zostały uruchomione.

Jednocześnie Emitent informuje, iż ostateczna kwota wypłaconego Kredytu wyniosła 25.259.600,00 zł.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz