POLSKI KONCERN MIĘSNY DUDA SA Polski Koncern Mięsny DUDA S.A. - Zawarcie przez spółkę zależną umowy kredytowej, aktualizacja informacji poufnej

13.01.2015, 10:00aktualizacja: 13.01.2015, 10:00

Raport bieżący 4/2015

Działając na podstawie art. 56 ust. 5 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U.2013.1382 t.j.) (dalej: "Ustawa"), Zarząd Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka", "Emitent") przekazuje do publicznej wiadomości informację stanowiącą zmianę informacji poufnej przekazanej raportem bieżącym nr 7/2014 r. z dnia 23.05.2014 r., uaktualnionej raportem bieżącym nr 30/2014 z dnia 28.11.2014 r.

Zarząd Emitenta informuje tym samym o powzięciu wiadomości o zawarciu w dniu 12 stycznia 2015 r. przez spółkę zależną od Emitenta (Hunter Wild spółka z o.o. z/s w Wałbrzychu: "Kredytobiorca") z Credit Agricole Bank Polska SA z siedzibą we Wrocławiu (dalej również: "Kredytodawca") umowy kredytu w rachunku bieżącym dla klientów korporacyjnych (dalej: "Umowa Kredytowa") na kwotę 5.100.000,00 zł.

Warunki Umów nie odbiegają od powszechnie stosowanych w umowach tego typu; w Umowach nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych.

Stosownie do postanowień § 9 pkt. 8 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U.2014.133 j.t.) informacje w odniesieniu do umowy o największej wartości (tj. Umowy kredytu w rachunku bieżącym dla Klientów korporacyjnych pomiędzy Agro Duda spółka z o.o. a Kredytodawcą na kwotę 18.300.000,00 zł) zostały przez Emitenta przedstawione raportem bieżącym nr 7/2014.

Zabezpieczeniem spłaty Umowy Kredytowej jest ustanowienie stosownych zabezpieczeń, tj.:

• Hipoteka łączna do kwoty 8.160.000,00 zł na nieruchomościach stanowiących własność Hunter Wild spółka z o.o., dla których Sąd Rejonowy w Wałbrzychu, VII Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi Księgi Wieczyste nr KW SW1W/00020754/5 oraz SW1W/00074306/3;

• Cesja z praw polisy ubezpieczeniowej nieruchomości KW SW1W/00020754/5 oraz SW1W/00074306/3 w zakresie ubezpieczenia na sumę 6.500.000,00 zł;

• Poręczenie Emitenta na kwotę 2.550.000,00 zł.

Tytułem zabezpieczenia roszczeń Banku z Umowy Kredytowej Emitent zobowiązał się do ustanowienia zabezpieczenia w postaci poręczenia za zobowiązania Kredytobiorcy, jednak w zakresie nie przekraczającym kwoty 2.550.000,00 zł, na okres do 11 lipca 2016 r.

Ponadto Emitent wyjaśnia, iż:

(a). Łączna wartość Umowy Kredytowej oraz umów kredytowych, o których Emitent informował w raporcie bieżącym nr 7/2014 oraz 30/2014, opiewa na kwotę przekraczającą 10% kapitałów własnych Emitenta;

(b). Łączna wartość poręczeń udzielonych przez Emitenta spółce zależnej do Umowy Kredytu, wraz z poręczeniami, o których Emitent informował w raporcie bieżącym nr 7/2014 oraz 30/2014, przekracza 10% wartości kapitałów własnych Emitenta.

(c). Hunter Wild spółka z o.o. jest spółką zależną od Emitenta; Emitent posiada w niej 100% udziałów.

Umowy Kredytowe zawarte przez Spółki zależne od Emitenta, w tym Umowa Kredytowa oraz umowy o których Emitent informował raportami 7/2014 oraz 30/2014, spełniają kryteria informacji poufnej z uwagi na fakt, iż stanowią one podstawowy filar finansowania działalności spółek zależnych z Grupy Kapitałowej Emitenta.

Opisana powyżej Umowa Kredytowa podlega przekazaniu na podstawie art. 56 ust. 5 Ustawy (informacje poufne), jako zmiana informacji poufnej przekazanej przez Emitenta do publicznej wiadomości raportami bieżącymi nr 7/2014 z dnia 23 maja 2014 r. oraz nr 30/2014 z dnia 28 listopada 2014 r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz