POLSKI KONCERN NAFTOWY ORLEN SA (26/2020) Przewidywane odpisy aktualizujące wartość aktywów w raporcie kwartalnym Grupy Kapitałowej ORLEN za 1 kwartał 2020 roku

04.05.2020, 19:58aktualizacja: 04.05.2020, 19:58

Raport bieżący 26/2020

PKN ORLEN S.A. ("Spółka") informuje, że w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za 1 kwartał 2020 roku przewiduje ujęcie odpisów aktualizujących wartość aktywów Grupy ORLEN Upstream o łącznej wartości około -0,5 mld PLN. Oszacowana kwota odpisów wynika z aktualizacji prognozy cen surowców oraz aktualizacji stopy dyskonta i pomniejszy wysokość skonsolidowanego wyniku operacyjnego powiększonego o amortyzację (EBITDA) Grupy Kapitałowej ORLEN za 1 kwartał 2020 roku.

W skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za 1 kwartał 2020 roku Spółka przewiduje także ujęcie odpisów aktualizujących wartość zapasów do poziomu wartości netto możliwej do uzyskania w kwocie około -2 mld PL. Konieczność rozpoznania odpisów wynika głównie ze spadków cen ropy oraz cen sprzedaży produktów. Oszacowana wartość odpisów pomniejszy wysokość skonsolidowanego wyniku operacyjnego powiększonego o amortyzację (EBITDA) Grupy Kapitałowej ORLEN za 1 kwartał 2020 roku.

W jednostkowym sprawozdaniu finansowym za 1 kwartał 2020 roku Spółka przewiduje ujęcie odpisów aktualizujących wartość inwestycji w Grupę ORLEN Lietuva oraz wartość inwestycji w Grupę ORLEN Upstream w kwocie oszacowanej na około -2 mld PLN. Oszacowana kwota odpisów wynika z aktualizacji prognozy cen surowców, wolumenów sprzedaży, marż na produktach oraz aktualizacji stopy dyskonta. Oszacowana kwota pomniejszy wysokość jednostkowego wyniku operacyjnego powiększonego o amortyzację (EBITDA) PKN ORLEN za 1 kwartał 2020 roku.

W jednostkowym sprawozdaniu finansowym za 1 kwartał 2020 roku Spółka przewiduje także ujęcie odpisów aktualizujących wartość zapasów do poziomu wartości netto możliwej do uzyskania w kwocie około -1 mld PLN. Konieczność rozpoznania odpisów wynika głównie ze spadków cen ropy oraz cen sprzedaży produktów. Oszacowana wartość odpisów pomniejszy wysokość jednostkowego wyniku operacyjnego powiększonego o amortyzację (EBITDA) Grupy Kapitałowej ORLEN za 1 kwartał 2020 roku.

PKN ORLEN S.A. opublikuje skonsolidowany raport kwartalny Grupy Kapitałowej ORLEN za 1 kwartał 2020 roku zawierający śródroczne skrócone skonsolidowane sprawozdanie finansowe oraz kwartalne informacje finansowe PKN ORLEN S.A. w dniu 6 maja 2020 roku.

PKN ORLEN S.A. posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym AB ORLEN Lietuva oraz 100% udziałów w kapitale zakładowym ORLEN Upstream sp. z o.o.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz