POLSKI KONCERN NAFTOWY ORLEN SA (31/2020) Deklaracja PKN ORLEN S.A. odnośnie inwestycji realizowanej przez Elektrownia Ostrołęka sp. z o.o.

19.05.2020, 18:11aktualizacja: 19.05.2020, 18:11

Raport bieżący 31/2020

PKN ORLEN S.A. ("Emitent") informuje, że przekazał do ENERGA S.A. swoje stanowisko w związku z zapytaniem skierowanym do Emitenta przez ENERGA S.A. dotyczącym woli bezpośredniego zaangażowania finansowego Emitenta w inwestycję obejmującą budowę energetycznego bloku węglowego realizowaną przez spółkę Elektrownia Ostrołęka sp. z o.o. z siedzibą w Ostrołęce ("Inwestycja").

PKN ORLEN S.A. zadeklarował wstępną gotowość bezpośredniego zaangażowania finansowego w Inwestycję, wyłącznie w przypadku zmiany założeń technologicznych dla Inwestycji na technologię opartą na paliwie gazowym.

W ocenie Emitenta wynik przeprowadzonych analiz uzasadnia przyjęcie wniosku, że konieczna jest zmiana przedmiotu realizacji Inwestycji, jak powyżej.

PKN ORLEN S.A. zadeklarował także swoją gotowość do rozmów z udziałowcami spółki realizującej Inwestycję, czyli z ENERGA S.A. oraz ENEA S.A. co do formy, zakresu i sposobu zaangażowania, o którym mowa powyżej.

PKN ORLEN S.A. posiada 80% udziału w kapitale zakładowym ENERGA S.A., co odpowiada 85% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu ENERGA S.A. Natomiast ENERGA S.A. posiada 50% udziału w kapitale zakładowym Elektrownia Ostrołęka sp. z o.o.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz