POLSKI KONCERN NAFTOWY ORLEN SA (53/2018) Podpisanie umowy o ochronie informacji w związku z zamiarem rozpoczęcia prac i analiz w zakresie potencjalnej transakcji na wybranych aktywach logistycznych PKN ORLEN S.A.

11.05.2018, 17:54aktualizacja: 11.05.2018, 17:54

Raport bieżący 53/2018

Zarząd Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. ("PKN ORLEN", "Emitent") informuje, że w dniu 11 maja 2018 roku podpisana została umowa o ochronie informacji pomiędzy PKN ORLEN oraz PERN S.A. ("PERN") i Operatorem Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. ("GAZ-SYSTEM") oraz Inowrocławskimi Kopalniami Soli SOLINO S.A. ("IKS SOLINO") i Kopalnią Soli Lubień Sp. z o.o. ("KS Lubień") w celu określenia warunków, na jakich strony udostępniać będą sobie informacje, w związku z zamiarem podjęcia współpracy w zakresie potencjalnej transakcji sprzedaży części spośród aktywów logistycznych PKN ORLEN oraz należących do Emitenta akcji IKS SOLINO i udziałów KS Lubień, a także ustalenia współpracy w zakresie dalszego korzystania z powyższych aktywów przez PKN ORLEN i podmioty wchodzące w skład grupy kapitałowej Emitenta w przypadku ich zbycia na rzecz PERN i GAZ-SYSTEM ("Transakcja").

Emitent informuje, że model Transakcji, harmonogram oraz szczegółowe zasady jej realizacji wymagają przeprowadzenia szczegółowych analiz i będą obecnie wypracowywane. Przeprowadzenie Transakcji będzie możliwe m. in. po uzyskaniu zgód korporacyjnych oraz zgód odpowiednich organów administracyjnych, jeśli takie będą wymagane.

Zgodnie z założeniami stron, celem Transakcji jest nawiązanie partnerstwa biznesowego w obszarze infrastruktury przesyłowo-magazynowej i realizowanych projektów kawernowych, z uwzględnieniem bezpieczeństwa energetycznego Państwa i realizacji celów "Polityki Rządu RP dla infrastruktury logistycznej w sektorze naftowym" określonych przez Rząd RP zgodnie z uchwałą Rady Ministrów nr 182/2017 z dnia 28 listopada 2017 roku.

Emitent wskazuje, że umowa o ochronie informacji nie stanowi wiążącego zobowiązania do przeprowadzenia Transakcji. Emitent będzie informował o kolejnych krokach związanych z dalszym przebiegiem Transakcji w odrębnych raportach.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz