Powiat Pilski: Podpisanie 13 umów na wsparcie aktywności fizycznej

12.04.2021, 18:49aktualizacja: 12.04.2021, 18:53

Fot. Starostwo Powiatowe w Pile
Starosta Pilski Eligiusz Komarowski, Wicestarosta Pilski Arkadiusz Kubich oraz Członek Zarządu Powiatu Marek Kamiński podpisali kolejne umowy dotyczące finansowego wsparcia szkolenia dzieci i młodzieży oraz organizacji wydarzeń sportowych.

Na ten cel w tym roku Powiat Pilski zabezpieczył 440 tys. zł. Obecne umowy podpisywane są w ramach I rozstrzygniętego konkursu na 2021 r. Do tej pory podpisano już 34 umowy. Tym razem w Starostwie gościli przedstawiciele 13 stowarzyszeń. Umowy podpisali m.in.:

UKS „6” Piła – otrzyma 21 500 zł na szkolenie dzieci i młodzieży w judo. Zawodnicy klubu w 2020 r. zdobyli m.in. 3. miejsce drużynowych Mistrzostw Polski Juniorów, a zawodniczka Katarzyna Wiszniewska jest wielokrotną medalistką Mistrzostw Polski w Judo.

KS Gwardia Piła otrzyma 17 000 zł na szkolenie dzieci i młodzieży w lekkiej atletyce i judo. Klub ma również wielu utytułowanych zawodników. Trenuje tu np.  Klaudia Adamek, która w ubiegłym roku zdobyła 3 medale Mistrzostw Polski w biegach na 100 i 200 m.

Stowarzyszenie Biegów Ulicznych otrzyma 10 000 zł na organizację corocznego Międzynarodowego Półmaratonu Signify, dawniej Philips. W ramach pilskiego półmaratonu rozgrywane są mistrzostwa Polski mężczyzn w półmaratonie oraz mistrzostwa Polski kobiet. W 2019 rok pilski półmaraton ukończyło 2668 osób. W ubiegłym roku z powodu epidemii bieg się nie odbył. W tym roku 5 września ma się odbyć jubileuszowa 30. edycja tego wydarzenia. Zapisy już trwają.

Powiat Pilski w kwocie 8 500 zł wesprze także cykl zawodów wędkarskich, w tym dla osób niepełnosprawnych, które zorganizuje Okręg Nadnotecki Polskiego Związku Wędkarskiego.

- Powiat Pilski wspiera nie tylko szkolenie dzieci i młodzieży, ale także wydarzenia, która gromadzą liczną grupę uczestników oraz rozwijają pasje, taką jak na przykład wędkarstwo, które w naszym regionie, bogatym w rzeki i jeziora jest bardzo popularne, także wśród dzieci i młodzieży – podsumowuje Eligiusz Komarowski, starosta pilski.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.04.2021, 18:49