POWSZECHNY ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SA Emisja obligacji przez PZU Finance AB (publ) oraz udzielenie przez PZU SA gwarancji za zobowiązania PZU Finance AB (publ) wynikające z obligacji

16.10.2015, 18:02aktualizacja: 16.10.2015, 18:02

Raport bieżący 89/2015

Zarząd Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółki Akcyjnej ("PZU SA", "Spółka"), informuje, że w dniu

16 października 2015 r. PZU Finance AB (publ) wyemitowała obligacje imienne o łącznej wartości nominalnej wynoszącej 350.000.000 EUR. Cena emisyjna obligacji wynosiła 99.218 EUR powiększone o odsetki narosłe od 3 lipca 2015 r. za jedną obligację. Obligacje są oprocentowane według stałej stopy procentowej w wysokości 1,375% w skali roku, a odsetki od obligacji będą płatne raz do roku. Wykup obligacji nastąpi w dniu 3 lipca 2019 r. Obligacje zostaną wprowadzone do obrotu na rynku regulowanym Irlandzkiej Giełdy Papierów Wartościowych na podstawie prospektu emisyjnego zatwierdzonego przez Centralny Bank Irlandii. Obligacje zostaną zasymilowane i będą tworzyć jedną serię z obligacjami o wartości nominalnej 500.000.000 EUR wyemitowanymi przez PZU Finance AB (publ) 3 lipca 2014 r.

Zobowiązania PZU Finance AB (publ) wynikające z obligacji zostały zabezpieczone gwarancją udzieloną przez PZU SA. Gwarancja obejmuje całość zobowiązań PZU Finance AB (publ) wynikających z obligacji (w tym zobowiązanie do zapłaty wartości nominalnej obligacji oraz odsetek od obligacji) i została udzielona na rzecz wszystkich obligatariuszy. Maksymalna wysokość gwarancji nie została określona. Gwarancja udzielona przez PZU SA jest nieodwołalna i bezwarunkowa i wygaśnie po wygaśnięciu roszczeń obligatariuszy wobec PZU Finance AB (publ). Z tytułu udzielenia gwarancji PZU SA nie otrzyma wynagrodzenia.

PZU SA posiada 100% akcji w kapitale zakładowym PZU Finance AB (publ).

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie publicznej oraz art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy o ofercie publicznej w zw. z par. 5 ust. 1 pkt 7 oraz par. 13 rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących lub okresowych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz