Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - to hasło, który każdy z nas słyszał do znudzenia od swoich mam i babć, jednak jest ono prawdziwe. Pożywne śniadanie jest potrzebne zarówno dorosłemu, jaki dzieciom po to, żeby pobudzić nasz organizm do działania i wybudzić ze snu. Dzięki śniadaniu łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała. Zdecydowanie rzadziej pojawiają się w ciągu dnia napady głodu, podczas których sięgamy po niezdrowe przekąski. Pożywny posiłek o poranku gwarantuje dzieciom lepszą koncentrację w szkole i większą kreatywność. Jak pokazują wyniki ostatniego badania, Polacy najczęściej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), zaś 35% wybiera parówki. 41% respondentów deklaruje, że przygotowanie pierwszego posiłku zajmuje im od 5 do 10 minut, zaś to, co jest dla nich najważniejsze w śniadaniu, to smak i pożywność. (82% i 80%). Każdy z nas powinien zaczynać dzień od śniadania. Najlepiej by było zjedzone do godziny od wstania z łóżka. Zimą pierwszy posiłek na start najlepiej, żeby był ciepły, pożywny i energetyczny.
„Podstawą śniadania powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe - chleb/bułki czy płatki. Dostarczają one witamin z grupy B, magnezu i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. W pierwszym posiłku powinno znaleźć się miejsce na kolorowe, świeże warzywa lub owoce. Nie może też zabraknąć białka pod postacią jaj, mięsa, ryb, nabiału czy nasion roślin strączkowych. Składniki te zapewniają sytość i pożywność” - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk.
Przygotowując śniadanie, warto pamiętać nie tylko o tym, żeby było pełne różnorodnych składników, ale także, żeby te składniki były wysokiej jakości. Ważne jest, by czytać etykiety i wybierać produkty o krótkim, prostym składzie, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku, jak na przykład Parówki Tarczyński Naturalnie. To parówki z prostym składem (100% mięsa z szynki, przyprawy, sól), bez osłonek, dzięki czemu śniadanie można zrobić szybko, bez potrzeby przygotowywania wszystkich parówek jednocześnie, dzięki opakowaniu z podziałem na dwie porcje. W lutym swoją premierę będą mieć Parówki Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.
*Instytut Badań ARC Rynek i Opinia, Badanie „Zwyczaje żywieniowe Polaków”, N:1036,CAWI, styczeń 2020 r.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 07.02.2020, 17:10 |
Źródło informacji | Tarczyński SA |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ