PPG zakończyło realizację projektu Colorful Communities w Cieszynie

21.09.2015, 11:19aktualizacja: 21.09.2015, 11:19

Wolontariusze z firmy odmalowali i odnowili plac zabaw dla dzieci.

PITTSBURGH - (BUSINESS WIRE) - PPG Industries (NYSE:PPG) poinformowało dzisiaj, że zakończony został charytatywny projekt w ramach inicjatywy Colorful Communities, który realizowany był w okolicy zakładu produkcji farb w Cieszynie. Burmistrz Cieszyna, Ryszard Macura, oraz Waldemar Gołębiewski, dyrektor Zakładu PPG, uroczyście otworzyli plac zabaw w Parku pod Wałką po renowacji i rozbudowie. Prace te były częścią inicjatywy PPG pod nazwą Colorful Communities ("Kolorowe Społeczności"). Program ten został uruchomiony w bieżącym roku, a w jego ramach firma zainwestuje w rozwój lokalnych społeczności 10 milionów USD w ciągu najbliższych 10 lat.

Plac zabaw, który wymagał odnowienia, jest ważnym miejscem dla lokalnej społeczności, w którym rodziny mieszkające w Cieszynie i okolicach mogą przyjemnie spędzić czas na świeżym powietrzu. PPG przeznaczyło ponad 14 tys. dolarów oraz zapewniło farby marki DEKORAL®, aby pomóc w renowacji i rozbudowie placu zabaw o nową huśtawkę, karuzelę i maty chroniące podczas upadku. Niemal 30 wolontariuszy, pracowników PPG Polifrab Cieszyn oraz członków ich rodzin, wykorzystując farby Dekoral, odnowiło urządzenia na placu zabaw.

"PPG angażuje się we wspieranie lokalnych społeczności w miejscach, gdzie ma swoje zakłady i stara się upiększać okolice, w których działa - powiedział Gołębiewski. - Jednym z priorytetów naszej firmy jest także bezpieczeństwo, dlatego zdecydowaliśmy się rozszerzyć zakres projektu o elementy związane z poprawą bezpieczeństwa placu zabaw".

Celem inicjatywy Colorful Communities, która rozpoczęła się w maju, jest upiększanie, rozwijanie i poprawa bezpieczeństwa okolic zakładów należących do PPG. W program zaangażowane są lokalne organizacje i instytucje oraz wolontariusze z PPG. W ramach projektu zmieniamy miejsca przekazując farby i lakiery PPG. Działania Colorful Communities obejmują między innymi odnowienie klas w szkole, konserwację historycznego pomnika w centrum miasta czy zamalowanie graffiti w przestrzeni miejskiej.

Program Colorful Communities toczy się obecnie w wielu miejscach i do końca roku sfinalizowanych zostanie 14 projektów w obu Amerykach, Europie i Azji. Dotychczas zakończone zostały cztery projekty: w Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, w Korei i Chinach.

W 2014 roku PPG i Fundacja PPG Industries przekazały ponad 5,7 mln dolarów setkom organizacji społecznych w 24 krajach na świecie. Wsparcie to skupiało się na: programach edukacyjnych przygotowujących młodych ludzi do studiów na kierunkach technicznych, np. dotyczących zaawansowanych procesów produkcyjnych; rewitalizacji budynków i przestrzeni publicznych; i organizacjach wspieranych przez naszych pracowników poprzez dotowanie i wspieranie zbiórek pieniędzy na szczytne cele.

PPG Industries i Fundacja PPG Industries przyjmują sobie za cel tworzenie bardziej przyjaznych i kolorowych społeczności, wszędzie tam, gdzie jesteśmy obecni. Inwestując w działania edukacyjne, wspieramy dzisiejsze kadry i rozwijamy przyszłych innowatorów w dziedzinach związanych z tworzeniem farb i materiałów specjalnych. Z pomocą naszych pracowników, dzięki wsparciu finansowemu i produktom PPG pomagamy w rewitalizacji naszego sąsiedztwa. Dodatkowo zachęcamy pracowników PPG, aby mieli czynny udział w działalności dobroczynnej na rzecz ważnych dla nich celów. Więcej informacji na: www.ppgcommunities.com.

PPG: BRINGING INNOVATION TO THE SURFACE.™

Wizją PPG Industries jest osiągnięcie pozycji globalnego lidera rynku farb i lakierów poprzez stałe dostarczanie najwyższej jakości innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań, dzięki którym nasi klienci mogą zabezpieczać i upiększać swoje produkty oraz otoczenie. Dzięki roli lidera w zakresie innowacji, zrównoważonego rozwoju i kolorów, PPG dostarcza swoim klientom z branż: budowlanej, konsumenckiej, przemysłowej, transportowej - rozwiązania, które umożliwiają pokrywanie większej liczby rodzajów powierzchni na więcej sposobów niż robi to jakakolwiek inna firma. PPG, firma założona w 1883 roku, ma swoją siedzibę główną w Pittsburghu, a działa w ponad 70 krajach na całym świecie. Wartość sprzedaży w 2014 roku wyniosła 15,4 miliarda dolarów. Akcje PPG są notowane na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (symbol: PPG). Więcej informacji można znaleźć na www.ppg.com lub śledząc @PPGIndustries w serwisie Twitter.

Bringing innovation to the surface jest znakiem towarowym PPG Industries Ohio, Inc.

Dekoral jest znakiem towarowym PPG Deco Polska Sp. z o.o.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20150918005522/pl/

Źródło: PPG Industries, Inc.

KONTAKT:

PPG Industries, Inc.