PRA Group ogłasza wezwanie do zapisywania się na sprzedaż wszystkich akcji DTP S.A.

29.02.2016, 12:18aktualizacja: 29.02.2016, 12:18

WARSZAWA, 29 lutego 2016 r. (GLOBE NEWSWIRE) - PRA Group Polska sp. z o.o., podmiot pośrednio zależny od PRA Group, Inc. (Nasdaq:PRAA), międzynarodowego lidera w nabywaniu i windykowaniu wierzytelności niepracujących, ogłosił wezwanie do zapisywania się na sprzedaż 100% akcji warszawskiej spółki DTP S.A. (DTP) za cenę 4,90 złotych za jedną akcję (w przybliżeniu 1,23 USD za jedną akcję), za łączną cenę 174.998.600 złotych (w przybliżeniu 43.749.650 USD), przyjmując że nabędzie 100% akcji. Akcje DTP są dopuszczone do obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Spółka zamierza sfinansować zakup akcji środkami własnymi oraz pożyczonymi na podstawie dostępnej europejskiej linii kredytowej.

Cena w wezwaniu uwzględnia 16% premii w stosunku do 3-miesięcznej średniej ważonej ceny akcji. Przed ogłoszeniem wezwania, akcjonariusze DTP posiadający łącznie ok. 65% akcji DTP, złożyli nieodwołalne zobowiązanie do zbycia posiadanych akcji w odpowiedzi na ogłoszone wezwanie.

Steve Fredrickson, (CEO) prezes PRA Group, stwierdził, że "Polska to bardzo aktywny rynek konsumenckich wierzytelności niepracujących i wierzymy, że DTP da nam możliwość zbudowania solidnych fundamentów do zwiększenia udziału w rynku. Ta akwizycja jest zbieżna z naszym celem zwiększenia możliwości operacyjnych w Europie i pozwoli nam zwiększyć efektywność operacyjną".

Robert Ditrych, (CFO) wiceprezes Grupy Paged, powiedział: "Wspieramy tę transakcję zobowiązując się do zbycia w ramach wezwania 49,5% akcji DTP. Oferta nabycia akcji przez PRA Group jest pozytywnym wydarzeniem dla akcjonariuszy DTP. Spółka będzie mogła osiągnąć więcej współpracując z międzynarodowym liderem branży windykacyjnej, niż mogłaby osiągnąć działając samodzielnie".

Zamknięcie transakcji nastąpi z zastrzeżeniem kilku typowych warunków, w tym pod warunkiem, że zapisy na sprzedaż akcji obejmą co najmniej 80% wszystkich akcji DTP oraz, że Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta wyda zgodę na przeprowadzenie koncentracji. Po zamknięciu transakcji, jeżeli liczba akcji na które zostanie złożony zapis będzie wystarczająca, PRA zamierza wycofać akcje DTP z obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Przyjmowanie zapisów na sprzedaż akcji w odpowiedzi na wezwanie rozpocznie się w dniu 18 marca 2016 roku a zakończy w dniu 18 kwietnia 2016 roku. O ile ziszczą się warunki zamknięcia transakcji, PRA przewiduje, że rozliczenie wezwania nastąpi najwcześniej w dniu 26 kwietnia 2016 roku.

O PRA Group

Jako międzynarodowy lider w branży nabywania i windykacji wierzytelności niepracujących, PRA Group zwraca kapitał bankom oraz innym wierzycielom, wspierając rozwój usług finansowych w Ameryce oraz Europie. Spółki z Grupy PRA współpracują z konsumentami w celu rozwiązywania ich problemów z zadłużeniem a także stwarzają możliwości uzyskania dodatkowych przychodów i świadczą usługi windykacyjne dla klientów biznesowych i rządowych.

PRA było wyróżniane przez 3 lata jako jedna ze 100 najszybciej się rozwijających firm (Fortune's 100 Fastest-Growing Companies), a także przez osiem kolejnych lat począwszy od 2007 roku jako jedna z najlepszych małych firm w Ameryce (Forbes’ BestSmall Companies in America). Więcej informacji pod adresem: www.pragroup.com.

O Grupie Paged

Grupa Paged to wiodący holding przemysłowo-inwestycyjny w Polsce. Grupę Paged tworzą podmiot dominujący Paged S.A., notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie oraz grupa spółek zależnych skupionych w 6 głównych segmentach działalności: sklejkowym, meblowym, zarządzania wierzytelnościami, handlowym, nieruchomości oraz pozostałej działalności.

W roku 2014 Grupa Paged osiągnęła 710,9 mln zł skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży, wypracowując 120,2 mln zł EBITDA oraz 60,8 mln zł zysku netto przypadającego na akcjonariuszy jednostki dominującej. Więcej informacji pod adresem: www.paged.pl.

Kontakt dla inwestorów:

Darby Schoenfeld