PRAGMA INKASO SA Nabycie certyfikatów w Bonus Wierzytelności 3 Pragma Inkaso NSFIZ, zawarcie umów gwarancyjnych z Inwestorami

04.07.2016, 12:43aktualizacja: 04.07.2016, 12:43

Raport bieżący 23/2016

Emitent informuje, iż w dniu 4 lipca 2016 r. dokonał zapisu na 25 certyfikatów inwestycyjnych w funduszu Bonus Wierzytelności 3 Pragma Inkaso Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty (Fundusz), co skutkuje jednocześnie nabyciem certyfikatów. Wartość emisyjna każdego certyfikatu wynosi 200 tys. zł, a certyfikaty objęte przez Emitenta stanowić będą 20 % ogólnej liczby certyfikatów Funduszu. Emitent będzie jednocześnie podmiotem zarządzającym portfelem wierzytelności Funduszu. O zawarciu z TFI Money Makers S.A. (Grupa Alior Bank S.A.) umów związanych z utworzeniem i funkcjonowaniem Funduszu Emitent informował w raporcie bieżącym nr 16/2016.

Cena nabycia aktywów oraz ich wartość w księgach rachunkowych Emitenta wynosi 5.000.000 zł. Pomiędzy Emitentem, osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta, a TFI Money Makers S.A. nie występują żadne powiązania. Emitent finansuje nabycie certyfikatów ze środków własnych.

Jednocześnie Emitent zawarł z pozostałymi 59 Inwestorami Funduszu umowy gwarantujące im osiągnięcie stopy zwrotu z certyfikatów w wysokości nie niższej niż 5 % rocznie. Zobowiązania gwarancyjne Emitenta zostaną zabezpieczone zastawem rejestrowym na w/w 25 certyfikatach nabytych przez Emitenta. Zgodnie ze Statutem Funduszu umorzenie certyfikatów tych Inwestorów przewidziano w terminie do 4 lat od daty zarejestrowania Funduszu.

Poprzez zaangażowanie w Fundusz Emitent planuje istotnie zwiększyć wartość zarządzanego przez siebie portfela wierzytelności sekurytyzowanych, co w jego ocenie będzie miało pozytywny wpływ na wyniki Pragma Inkaso S.A.

Podstawa prawna - art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 (MAR).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz