Prawie 5,5 tony ubrań dla potrzebujących warszawiaków

29.09.2014, 16:01aktualizacja: 29.09.2014, 16:01

Recykling 1
5 260 kilogramów używanych ubrań przekazali potrzebującym warszawiacy w ramach akcji Stylowy Recykling. W drugiej stołecznej edycji charytatywnej kampanii, organizowanej przez FACTORY, wzięło udział około 1 tysiąca osób. Zebrana odzież zostanie przekazana na rzecz podopiecznych mazowieckiego oddziału PCK.

Przez cały miniony weekend (27 - 28 września) na placu Defilad ustawiały się kolejki mieszkańców stolicy z torbami pełnymi odzieży. Chętni do obdarowania najuboższych warszawiaków przychodzili do specjalnie zbudowanego stanowiska FACTORY od godz. 10:00 do 20:00 zarówno w sobotę, jak i w niedzielę.

Stylowy Recykling to charytatywna akcja FACTORY, organizowana od dwóch lat w czterech miastach Polski: we Wrocławiu, w Poznaniu, Krakowie i właśnie w Warszawie. W tym roku warszawiacy zebrali prawie 5,5 tony ubrań. To ponad pięć razy więcej niż w poprzednim roku. W Stylowy Recyklingu pod Pałacem Kultury wzięło udział ok. 1 tysiąca osób. FACTORY rozdało kupony na zakupy, wartości 26 tysięcy złotych.

"W drugim roku Stylowego Recyklingu obserwujemy, jak ta charytatywna akcja zyskuje na popularności w każdym z miast. Nasi darczyńcy to osoby niemal w każdym wieku, o różnej zasobności portfela, gotowi pomagać najuboższym. FACTORY nagradza ich za to symbolicznymi kuponami na zakupy" - mówi Marta Kocik, Regional Marketing Manager z firmy NEINVER, właściciela marki FACTORY.

Za każde 2 kilogramy ubrań, mieszkańcy Warszawy otrzymywali symboliczny kupon wartości 10 zł na zakupy w centrach outlet FACTORY w Warszawie - Ursus i Annopol.

Podobne akcje wiosną tego roku odbyły się w Krakowie, we Wrocławiu i w Poznaniu. Tam 12 tysięcy osób przekazało potrzebującym łącznie 22 tony ubrań.

W tym roku, w Stylowym Recyklingu w czterech polskich miastach wzięło udział ok. 13 tysięcy osób, które przekazały potrzebującym łącznie 27,5 tony ubrań. Mieszkańcy Krakowa, Wrocławia, Poznania i Warszawy zyskali kupony na zakupy w centrach outlet FACTORY, wartości 137 tysięcy złotych.

Materiał na zlecenie: Mindset Communication Support Spółka Cywilna

KONTAKT: