Premiera GWM ORA Lightning Cat - przede wszystkim bezpieczeństwo

03.11.2022, 08:54aktualizacja: 03.11.2022, 08:58

PR Newswire

BAODING, Chiny, 3 listopada 2022 r. /PRNewswire/ -- 31 października miała miejsce premiera samochodu elektrycznego firmy GWM ORA - model o nazwie Lighting Cat (przeznaczony na rynek chiński) zaprezentowany został podczas targów motoryzacyjnych Paris Motor Show 2022.

Podczas wydarzenia inauguracyjnego Dong Yudong, dyrektor generalny marki ORA, przedstawił najciekawsze informacje dotyczące nowego samochodu. Lightning Cat otrzymał również certyfikat CATARC (Chińskie Centrum Technologii i Badań Motoryzacyjnych) przyznawany przez Zhanga Jinhuana z Chińskiego Towarzystwa Inżynierii Samochodowej pojazdom spełniającym najwyższe standardy bezpieczeństwa potwierdzone w testach zderzeniowych.

Wcześniej Lighting Cat przeszedł przeprowadzony przez CATARC test z wywróceniem samochodu i spadkiem z wysokości. Test miał miejsce w autoryzowanej placówce CATARC. Przed jego rozpoczęciem wszystkie posiadane przez samochód funkcje inteligentnego wspomagania kierowcy zostały wyłączone. Następnie kierowany przez robota pojazd ruszył z prędkością 60 km/h w kierunku jednostronnego mostu spiralnego, gdzie doszło do silnego zderzenia, wskutek którego samochód obrócił się o 540° i spadł z wysokości ponad 6 metrów.

Badanie pojazdu po symulacji wykazało, że część pasażerska znajdowała się w dobrym stanie, zapewniając pasażerom wystarczająco dużo miejsca, by przeżyć wypadek. Podczas obserwacji samochodu po 24 godzinach od testu konstrukcja akumulatora okazała się nienaruszona, nie stwierdzono też wycieku elektrolitu ani samozapłonu.

W modelu ORA Lightning Cat zastosowano konstrukcję przypominającą klatkę. Nadwozie wykonane jest ze stali o wysokiej wytrzymałości, Słupki A i B nadwozia wykonano z nowoczesnej stali tłoczonej na gorąco o maksymalnej wytrzymałości 2000 MPa. Elementy te zapewniają bezpieczeństwo pojazdu i pasażerów w sytuacji wypadku.

Z kolei bezawaryjny akumulator przeszedł cztery specjalne testy bezpieczeństwa przeprowadzone przez CATARC w skrajnych warunkach atmosferycznych. W testach igłowych, ogniowych i innych nie doszło do pożaru ani wybuchu.

Warto również wspomnieć o różnych inteligentnych funkcjach wspomagania kierowcy w ORA Lighting Cat, które wyłączono na czas testu. Pojazd wyposażony jest w ORA-PILOT 3.0 - inteligentny system wspomagania kierowcy, który rozpoznaje pojazdy, pieszych, rowery i inne obiekty poprzez zamontowane kamery i radary. W przypadku niebezpiecznie małej odległości od przeszkody system automatycznie alarmuje kierowcę, aby zmniejszyć ryzyko zderzenia.

Podczas premiery zaprezentowano też design zewnętrzny, układ zasilania i inne atrakcyjne cechy pojazdu. Model posiada uproszczony a zarazem bardzo estetyczny design, odznaczając się niezwykle niskim współczynnikiem oporu aerodynamicznego na poziomie 0,22Cd. Wyposażono go w adaptacyjny tylny spoiler elektryczny, który rozkłada się po przekroczeniu prędkości 70 km/h w celu szybkiego odgrodzenia przepływu powietrza z tyłu pojazdu. ORA Lightning Cat dostępny jest na rynku chińskim w różnych wersjach. Jedna z nich posiada podwójny silnik elektryczny i napęd na cztery koła oraz maksymalną moc 300 kW i maksymalny moment obrotowy 680N•m.

GWM ORA planuje wprowadzać na rynki międzynarodowe kolejne modele wysokiej jakości pojazdów elektrycznych, w których postawiono na ekologiczną, bezpieczną i inteligentną jazdę.

Zdjęcie https://mma.prnewswire.com/media/1935058/GWM_ORA_Lightning_Cat_Rolled_Out_with_Emphasis_on_Safety.jpg

Źródło: GWM

KONTAKT: